Újra kezdődik a masírozó gárdisták pere

Vágólapra másolva!
Új eljárást rendelt el a Szegedi Ítélőtábla a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatásáért indított perben. Első fokon a bíróság elutasította az ügyészségi indítványt, és nem oszlatta fel az egyesületet, ezt az ítéletet helyezte most hatályon kívül a Szegedi Ítélőtábla. A korábban például Gyöngyöspatán járőröző egyesületet azért akarja feloszlatni az ügyészség, mert szerinte a működése veszélyezteti a közrendet és a köznyugalmat.
Vágólapra másolva!

Hatályon kívül helyezte hétfőn az elsőfokú döntést a Szegedi Ítélőtábla a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatásáért indított perben, és a bíróság új eljárást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a több mint másfél éve húzódó ügy kezdődik előlről.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) 2011 áprilisában fordult az ügyészséghez, hogy az indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben. A NEKI indítványa szerint az egyesület "nyíltan roma-ellenes nézeteket vall, tevékenységük a szélsőséges nézetek terjesztésére, helyi roma közösségek provokálására és zaklatására terjed ki".

A Békéscsabán társadalmi szervezetként bejegyzett egyesület a bírósági nyilvántartás szerint polgári védelmi és tűzoltási tevékenységet végez, ennek ellenére azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán, majd Hajdúhadházán járőrözni kezdett. A polgárőr-egyesületet 2010 áprilisában alapították a feloszlatott Magyar Gárda korábbi tagjai, és a tagok nem is csinált titkot abból, hogy "a Magyar Gárda által kitaposott úton" akarnak továbbmenni. (Itt olvashatja riportunkat az egyesületről).

2011-ben a Békés megyei főügyészség megállapította, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület alkotmánysértően működik, "veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat, tevékenysége és alapszabálya pedig sérti mások jogait és szabadságát", ezért kérte a bíróságot, hogy oszlassa fel a szervezetet. A Gyulai Törvényszék 2012. július 25-én meghozott elsőfokú ítéletében az ügyészség keresetét elutasította, mert nem látta bizonyítottnak, hogy egyenként vagy csoportosan törvénysértést követtek volna el az egyesület tagjai. Fellebbezés után került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

"Az ítélőtábla azért helyezte hatályon kívül a korábbi ítéletet, mert az elsőfokú bíróság csak a gyöngyöspatai és hajdúhadházi esetekkel foglalkozott, azóta viszont több más helyen is megjelent az egyesület, és ezeket is figyelembe kell venni a feloszlatásért indított perben" - mondta az [origo]-nak az ítélet után Ammann Zsuzsa, a NEKI ügyvédje. Az ügyvéd szerint ez azt jelenti, hogy a megismételt eljárásban az egyesület minden azóta történt fellépését figyelembe kell vennie a bíróságnak.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületről szóló cikkeinket itt olvashatja.