Újra előveszik az Olaszországban megölt brit diáklány ügyét

Vágólapra másolva!
Amanda Knox és olasz barátja négy évet ült börtönben egy brit diáklány meggyilkolásának vádjával. 2011-ben felmentették őket, az olasz legfelsőbb bíróság most azt vizsgálja, szabályos volt-e a felmentésük.
Vágólapra másolva!

Amanda Knox amerikai diáklányt és akkori olasz barátját, Raffaele Sollecitót azzal vádolták, hogy 2007. november 2-ára virradó éjszaka erőszakkal nemi aktusra kényszerítette, majd meggyilkolta a lány brit szobatársát, a 21 éves Meredith Kerchert. A vádirat szerint Knox és Sollecito késsel szúrta le a lányt, mert nem volt hajlandó részt venni szexuális játékaikban. A pár négy évet töltött börtönben, majd végül a közép-olaszországi Perugia bírósága tisztázta őket a vádak alól. A bíróság számára perdöntő bizonyíték a DNS-vizsgálat eredménye volt, amely minden kétséget kizáróan igazolta, hogy nem a két fiatal követte el a bűncselekményt, de a gyilkos fegyver sem került elő, és az indíték sem volt megalapozott.

A felülvizsgálat hírére Amanda Knox, aki ma Seattle-ben él, azt nyilatkozta, hogy "nagyon fájdalmas volt tudomásul venni a bíróság döntését a felülvizsgálatról, mivel már többször kiderült, hogy az én részvételem Meredith meggyilkolásában teljesen megalapozatlan". Hozzátette: "Nem számít, hogy mi történik, a családom és én emelt fővel fogunk szembenézni az igazságtalan vádakkal, és vállaljuk a jogi procedúrát, hogy kiderüljön az igazság". Az olasz legfelsőbb bíróságnak most 90 nap áll a rendelkezésére, hogy megvizsgálja, voltak-e szabálytalanságok a felmentő ítéletben; az új tárgyalás várhatóan Firenzében lesz majd, de előtte még el kell indítani Knox kiadatási eljárását is.