Késnek a buszok, járhatóak az utak

Vágólapra másolva!
Nincs fennakadás az országban, menetrendszerűen járnak a buszok, vonatok, és az autóutakon is lehet haladni, de csak óvatosan.
Vágólapra másolva!

A két napja tartó havazást egyelőre uralják az útkezelők, szerda reggel nincsenek a hó miatti elakadások az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei az éjszaka során is dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra készüljenek. A szél többnyire gyenge, vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepes erősségű szél fúj - írják közleményükben.

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri elterelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények között továbbra is teljes lezárás van az elakadt járművek és a hóhelyzet miatt - olvasható a közleményükben.

Zala megyében szerda reggelre 15-20 centiméteres volt a hóréteg vastagsága. A hófúvás miatt járhatatlanná vált a sármelléki bekötőút, nem közlekedhetnek a járművek a 75-ös főút egy szakaszán, a 61-es főúton teherforgalmi korlátozás van az elakadt járművek miatt, Surdnál pedig egy 40 tonnás, keresztbe fordult kamion zárja el teljesen az utat.

Késések Budapesten

Zavartalan a forgalom minden kötöttpályás vonalon, a HÉV-ek, villamosok és metrók menetrend szerint közlekednek. Az utak síkossága miatt az autóbuszjáratok esetében előfordulhatnak kisebb késések, fennakadások, és megnövekedett indítási időre, valamint kissé lassabb közlekedésre kell számítani, de valamennyi járat a megszokott teljes vonalhosszban közlekedik - írja a BKK.

A havazás ellenére a MÁV minden vonata elindult, nagyobb késésekről nem kapott jelentést a Mávinform, azonban 5-10 perces csúszások több vonalon is előfordulnak. A MÁV munkatársai az egész országban nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, folyamatosan több százan takarítják a váltókat és a peronokat az állandó havazás miatt. Az elhaladó vonatok menetszele azonban felkavarja a frissen leesett havat, s emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.