Vágólapra másolva!
Módosítják a Btk.-t, hogy április 30-a után se lehessen önkényuralmi jelképeket viselni. Korábban az AB megsemmisítette az önkényuralmi jelképek tiltását, mert a törvény túl tágan határozta meg a büntetendő magatartások körét.
Vágólapra másolva!

Módosítja a büntető törvénykönyvet a kormány, hogy május 1-je után se lehessen önkényuralmi jelképeket viselni - közölte a KIM hétfőn. A tervezet szerint a jövőben büntethető lesz az, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon viseli az önkényuralmi jelképeket. A köznyugalom megzavarásának minősülne az is, ha az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértenék meg.

A módosítással az általános tiltás helyett az önkényuralmi jelképeknek (horogkereszt, nyilaskereszt, sarló-kalapács, ötágú vörös csillag) a köznyugalom megzavarására alkalmas módon való terjesztését, nagy nyilvánosság előtti használatát vagy közszemlére tételét tiltja meg.

Az Alkotmánybíróság április 30-ai hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyvről szóló törvény önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafusát, és alkotmányellenessé nyilvánította, mivel álláspontja szerint túl tágan határozta meg a büntetendő magatartások körét, ami önkényes jogértelmezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezethet.