Orbán rekordközeli kormányzásra készülhet

Vágólapra másolva!
A tavasz legvégén lesz jövőre az országgyűlési választás, ha megvalósul a több fideszes politikus által is bedobott terv, és az európai parlamenti választással egyszerre rendezik meg a magyar választást. A fideszesek szerint így lehetne spórolni, de egy EU-s döntés is efelé tolja a választásokat kiíró államfőt. Ha összejön a közös választás, akkor rekordközeli ideig lesz hatalmon Orbán Viktor második kormánya.
Vágólapra másolva!

A választás időpontjáról szóló nyilatkozatok és uniós döntések is arra utalnak, hogy a második Orbán-kormány jóval tovább húzza majd, mint elődei. Fideszes politikusok többször jelezték, hogy jó lenne az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat egy időpontban rendezni. Legutóbb a választási eljárásról szóló törvény módosítását magyarázó miniszterelnöki főtanácsadó, Pálffy Ilona mondta azt, hogy a magyar parlamenti választás várhatóan egy időben lesz az európai parlamenti választással. De januárban Gulyás Gergely, a Fidesz alkotmányjogi szakpolitikusa is azt mondta az Inforádiónak, hogy előnyös lenne, ha 2014-ben egy időpontban tartanák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat. Gulyás az azonos időpont mellett anyagi érveket hozott fel, ugyanis számítása szerint ezzel 2-3 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Az Európai Unió is arra ösztönöz, hogy a választások egy napon legyenek. Március 12-én az EP-választások időpontjának meghatározásával megbízott munkacsoport a május 22-25. közti időszakot javasolja a 2014-es választásra. Magyarországon hagyományosan vasárnap tartják a választásokat, így a május 25. a legvalószínűbb időpont. Az uniós munkacsoport azzal indokolta a döntést, hogy az eredetileg tervezett június 5-8. közötti időszakra esik pünkösd is, ezért sokan ekkorra időzítik a szabadságukat, így a várakozások szerint a részvétel még a 2009-es rekordalacsony szinttől is elmaradna (akkor a jogosultak mindössze 43 százaléka szavazott). A május végi javaslatot azonban az Európai Unió miniszteri tanácsának is el kell fogadnia.

Mikor lehet választás Magyarországon?

Az alaptörvény kimondja, hogy az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. A választások pontos időpontjáról ugyanakkor a köztársasági elnök dönt. A Köztársasági Elnöki Hivatal kérdésünkre erre egyelőre annyit reagált, hogy "a köztársasági elnök az Alaptörvény idevonatkozó rendelkezéseit, valamint az Európai Unió idevonatkozó javaslatát figyelembe véve hozza meg döntését".

Ha marad a május végi időpont, akkor rekordközeli ideig marad hatalmon Orbán Viktor második kormánya. A 2014. május 25-i választások után a parlament az eddigi gyakorlat szerint június közepén alakulhat meg, az új kormány pedig július első hetében kezdheti meg a munkát. Július első hetével számolva így a második Orbán-kormány körülbelül 1500 napot tölt hatalmon. A legtöbb időt az Antall- és a Boross-kormány (1514 napig) töltötte hatalmon, míg a legkevesebb időt az első Orbán-kormány (1419 napig). A Horn-kormány 1454 napig, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány 1474 napig, míg a második Gyurcsány- és Bajnai-kormány 1450 napig irányította az országot.