Vágólapra másolva!
A 21-29 éves korosztály jelentős része nem tudott vagy nem akart elszakadni a családjától. Saját család alapítása nem szerepel a közeli terveik között, ahogy a gyermekvállalást is kitolnák. Magyarországon is népszerű az úgynevezett mamahotel, a még szülőkkel élők több, mint hatvan százalékának megfelelő ez az állapot - derül ki K&H-nak a pályakezdők jóléti indexét mérő kutatási adataiból.
Vágólapra másolva!

A K&H pályakezdők jóléti indexe az alapján értékeli a fiatalok elégedettségét, hogy az életük különböző területeit mennyire tartják fontosnak. A legfontosabb tényező kimagaslóan a család volt, ezt a fiatalok 57 százaléka sorolta az első három legfontosabb helyre. A fiatalok csaknem felének egyértelmű példaképek a szüleik.

Ezzel szemben meglepő adat, hogy saját család alapításában nem jár élen a korosztály. Nagyon kis részük, kilenc százalékuk él házasságban, és ez az arány a 26 év felettiek körében is csak 18 százalék - derül ki a kutatási adatokból. A házas nők kicsivel magasabb aránya - 13 százalék, szemben a férfiak 4 százalékával - magyarázható azzal, hogy ők idősebb férfiakkal kötöttek házasságot, akik már nem tartoznak a vizsgált, 21-29 éves korcsoportba. Az azonban már valószínűleg a párkapcsolat fogalmának különböző értelmezéséből fakad, hogy a nők 62 százaléka vallotta magát párkapcsolatban élőnek, míg a férfiaknak csak 42 százaléka. A kisebb városokban a legjellemzőbb, hogy a fiatal egyedülálló (46 százalék), és itt a legkevésbé szokásos, hogy a párkapcsolatban élők együtt is élnek (23 százalék, míg Budapesten ez az arány 32 százalék).

"A korosztály magas munkanélküliségi mutatói - a 21-29 évesek körében 22 százalék - a magyar gazdaság kedvezőtlennek ítélt kilátásai sem erősítik az önállósodás iránti igényt. Lakásvásárlásra egyedülállóként keveseknek van lehetőségük, és csak 14 százalékuk tervez biztosan vagy valószínűleg lakásvásárlást a következő három évben" - mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fiatalok több mint fele még együtt él a szüleivel, a keleti régióban különösen magas ez az arány, 67 százalék. Akik a szüleikkel együtt élnek, azoknak több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez az állapot teljesen megfelelő számára, ugyanennyien érzik úgy, hogy minden támogatást megkapnak a szülőktől. Önálló háztartásban él a budapestiek háromnegyede, de a kisebb városokban ez az arány mindössze 29 százalék.

A válaszadók 91 százalékának jelenleg nincs gyermeke, a 26 évnél idősebbek körében is csak minden ötödik említett gyermeket. A fiatalok 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem tervez gyermeket, 60 százalékuk viszont az elkövetkező három évben tervez gyermekvállalást. Az összesen tervezett gyermekszám átlagosan 1,9 a diákok körében ez a szám 2,2 míg az aktív keresők körében 1,8. A családi körülményeikkel a megkérdezettek elégedettek voltak, az összes vizsgált élet-komponens között ez érte el a legmagasabb értéket.