Háromszázezer forintért árulták a középfokú nyelvvizsgákat

Vágólapra másolva!
Az évek óta működő szervezet a nyelvvizsgaközpontoknak fizetetett azért, hogy a kuncsaftjaik tudás nélkül is nyelvvizsga-bizonyítványt kapjanak. A középfokú vizsgáért 300 ezer, a felsőfokúért félmillió forintot kértek. Az ügyészség több millió forintot lefoglalt, négy gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyeztek, négyen házi őrizetbe kerültek.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt indult nyomozás angol és német nyelvvizsga-bizonyítványok adásvétele miatt egy több év alatt kiépített bűnszervezet tagjai ellen. Négy embert csütörtökön a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a rendőrség közreműködésével két nap alatt ötven helyszínen tartott házkutatást, és a bűncselekmény-sorozatból származó több millió forintnyi készpénzt, értékeket, valamint az üggyel összefüggő iratokat foglaltak le. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek, a csoport négy tagját - P. Andrást, Á. Andrást, P. Tibort és H. Ádámot - csütörtökön letartóztatták, másik négy gyanúsítottnak a házi őrizetére tett javaslatot az ügyészség - mondta a szóvivő.

Az eddigi megállapítások szerint P. András 2005-től megállapodott több budapesti és vidéki nyelviskola vezetőjével és tanárával, hogy anyagi ellenszolgáltatásért az általa küldött emberek valós tudás nélkül kaphassanak angol vagy német nyelvből közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt. Ennek érdekében az érintett vezetők az írásbeli nyelvvizsgák és a laborvizsgák előtt elküldték a megoldandó feladatokat P. Andrásnak, amelyeket vagy ő oldott meg, vagy alkalmanként 10 ezer forintért megoldatta egyik bűntársával, és továbbította ügyfeleiknek. A vizsgán a felügyelő tanárok ezektől a vizsgázóktól eltűrték, hogy elővegyék a náluk lévő kész megoldásokat, és azok felhasználásával töltsék ki a teszteket, míg a szóbeli vizsgákon P. András kuncsaftjainak tényleges nyelvtudás nélkül is "megfelelt" értékelést adtak, így megkaphatták a nyelvvizsga-bizonyítványt.

P. András piramisszerűen felépülő szervezetet hozott létre oly módon, hogy a segítségével nyelvvizsga-bizonyítványt szerzőknek toborzói szerepet ajánlott: aki újabb ügyfeleket hozott, annak az újabb bevételekből bizonyos rész járt jutalékként. Kállai Gábor elmondta: a toborzókkal együtt legalább 105 ember kapott így nyelvvizsga-bizonyítványt. Az érintetteknek a középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kellett fizetniük.

A szervezet fenntartásába Á. András is bekapcsolódott, majd később külön hálózat kiépítésébe kezdett saját toborzókkal, csaknem húsz embert jogellenesen bizonyítványhoz juttatva. Hasonló tevékenységet folytatott a legalább nyolc embernek korrupt módon segítő P. Tibor is.

A most letartóztatott negyedik gyanúsított, H. Ádám hét éve volt a bűnszervezet tagja, ő reklámozta internetes hirdetésekben és szórólapokon a nyelvvizsgához való gyors hozzájutás lehetőségét, és az ő közvetítésével körülbelül szintén húszan szereztek tudás nélkül nyelvvizsgaokmányt.