A patikák szerint gond lesz a gyógyszerellátással

Vágólapra másolva!
A gyógyszerellátást veszélyeztetheti egy ősszel életbe lépő rendelet a patikák szerint. Az új szabály sok gyógyszertárat kötelezhet arra, hogy vegyen fel dolgozókat, a bérköltséget viszont a gyógyszerbeszerzésre meglévő pénzből kell elvenniük az egyébként is pénzhiányos patikáknak - állítják az érintettek.
Vágólapra másolva!

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint nehéz helyzetbe kerülhetnek a patikák egy ősszel életbe lépő rendeletmódosítás miatt, azért a szövetség javaslatokat tett az illetékeseknek - közölte a szervezet.

A módosítás értelmében a gyógyszertárak szaklétszámát 2013 szeptemberétől a nyitvatartási idő és a befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően - amely öt kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitva tartási idejük alapján - a patikák heti 40 óra nyitva tartási idő alatt egy gyógyszerészt, heti 67 óra felett viszont már négy gyógyszerészt és négy szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni.

Ha a beváltott vények száma meghaladja a havi kétezret, akkor kétezer vényenként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezik a patikát.

A HGYSZ szerint a forráshiánnyal küzdő gyógyszertárak helyzetét nehezíteni fogja a kötelező létszámnövekedés, mert a megnövekedett bérköltséget a beszerzésre biztosított pénzből kell majd fedezniük, ami az ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti majd. Úgy vélik, az új szabályozás elsősorban a kis- és közepes méretű patikákat fogja hátrányosan érinteni.

A szövetség azt javasolja, hogy a létszámminimum meghatározásakor különböztessék meg a kisebb és nagyobb forgalmú gyógyszertárakat. A HGYSZ a rendeletben szereplő öt nyitvatartási kategória helyett csak hármat javasol, és kisebb munkatársi létszámmal. Heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerész, heti 60 óra alatt két gyógyszerész és két szakasszisztens, heti 60 óra felett pedig három gyógyszerész és három szakasszisztens alkalmazását javasolja.

Emellett bértábla bevezetését javasolják akkor, ha a gyógyszertáraknak e rendelet alapján kell meghatározniuk a szaklétszámukat, és szükségtelennek tartja a receptszám alapján meghatározott létszámnövelést is. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége a rendelet bevezetését is kitolná egy évvel, mert - mint írják - ekkora átrendeződés hosszabb felkészülési időt igényel.