Péterfalvi örül a kicsit több mint semminek

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi hatóságot vezető Péterfalvi Attila nem érzi úgy, hogy semmibe vették őt a kormánypártok, és nem akar lemondani sem. Pedig miután nyíltan törvénysértőnek nevezte a Fidesz aláírás-gyűjtési módszereit, a kormánypártok beleírták a törvénybe, hogy szabad ilyet csinálni.
Vágólapra másolva!

"A pártok legalább ünnepnapokon nem gyűjthetnek majd aláírásokat, és gazdasági célú tevékenységet sem folytathatnak majd. A semminél ez is több" - reagált az [origo] kérdésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi a NAIH elmúlt egy évét értékelte sajtótájékoztatón.

Azzal az üggyel kapcsolatban kérdeztük, amelyben a közelmúltban látványos ellentmondásba került a kormánnyal, pontosabban a Fidesszel. Ennek előzménye, hogy a Fidesz bejelentette, hogy az állampolgárokat az otthonukban keresik fel, hogy támogató aláírásukat kérjék a rezsicsökkentéshez. A NAIH erre közleményt adott ki, amely szerint adatvédelmi szempontból az ilyesmi elfogadhatatlan, tehát tilos az otthonukban felkeresni az embereket aláírásgyűjtés céljából. Mégpedig azért, mert így előfordulhat, hogy "az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett 'negatív listákat' állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy kezdeményezésben". Erre Cser-Palkovics András, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke és Vas Imre Fidesz-képviselő március 25-én egyéni törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet el is fogadott a parlament. Ezzel beleírták a törvénybe, hogy fel szabad keresni a lakhelyükön is az állampolgárokat, ha az adataikat "a törvénynek megfelelően" kezelik. (Minderről itt olvashat bővebben.)

A sajtótájékoztatón Péterfalvi azt mondta, e miatt az eset miatt nem jutott eszébe lemondani. "Figyelembe vették a közleményünket, törvényt alkotnak, és a törvénymódosításokba beépítenek több magánszférát védő rendelkezést is. Nem érzem negatívnak a történteket, a hatóság mondott valamit, amire jött egy válasz. Ez nem érinti a hatóság mozgásterét és jövőjét, a NAIH független, a legfelsőbb, pénzügyi szinten is" - mondta.

Többször kijelentette azt is, hogy akkor tisztességes az aláírásgyűjtés, ha megfelel az adatvédelmi törvényeknek. Azt mondta, hogy neki és a hatóságnak nem tiszte a tisztesség kérdésében dönteni, ha a politikusok úgy gondolják, hogy lehet aláírásokat gyűjteni, és ez nem ellentétes az aktuális jogszabályokkal.

A NAIH elnöke egyébként jónak értékelte a hatóság tavalyi működését, szerinte a korábbiakhoz képest több ügy érkezett hozzájuk, ami szerinte jól mutatja, hogy nem okozott törést az adatvédelmi hatóság átszervezése. Péterfalvi előadásából kiderült, hogy az ügyeik 87 százalékát sikerült megoldaniuk, miközben csökkent a véleményezésre szoruló jogszabályok száma, bár azt nem tudta megmondani, hogy miért. Péterfalvi szerint a Velencei Bizottság is jónak ítélte a NAIH függetlenségét, a pénzügyi autonómiáját pedig példaként emelte ki a nemzetközi szervezet.

A Péterfalvi Attilával, illetve a NAIH megalakulásával és működésével kapcsolatos korábbi cikkeinket itt találja meg.