Szennyvíz folyik a Balatonba

Vágólapra másolva!
A rengeteg eső miatt túlfolynak a csatornák Veszprém megyében, a szennyvíz pedig összekeveredve a belvízzel és a folyókkal a Balatonba folyik. A balatonszőlősi polgármester szerint annak idején rosszul építették meg a tóhoz közeli szennyvízcsatorna-rendszert.
Vágólapra másolva!

Szennyvíz folyik a megtelt csatornákból az élővizeken át a Balatonba. A Veszprém megyei szolgáltató, ahol tud, szivattyúz és fertőtlenít - mondta a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója csütörtökön. Kugler Gyula tájékoztatása szerint az elmúlt hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt a szennyvízcsatornák megteltek a lehullott eső és a pincékből, árkokból a csatornarendszerbe szivattyúzott víz miatt.

Ezért a csatornákból a szennyvíz a megye több térségében - főként a Balaton-felvidéken és Veszprém környékén - túlfolyik. Hangsúlyozta: a szennyvíz jelentősen felhígult a sok csapadéktól és belvíztől. A zrt.-nél 24 órás készenlét van, s ahonnan riasztás érkezik, tartálykocsikkal igyekeznek kiszippantani a túltelt csatornákat - tette hozzá. A felhígult szennyvizet a környező, még szabad kapacitással bíró szennyvíztelepekre szállítják.

Közlése szerint azokon a területeken, ahol túlfolyik a szennyvíz, a belvíz levonulása után azonnal megkezdik a fertőtlenítést. Kugler Gyula megjegyezte: a csatornák túlfolyása árvízi jelenség, ami ugyan nem szokványos, de a lehullott csapadék mennyisége sem az. 2010-ben hasonló helyzeten kellett úrrá lennie a megye 124 településén szennyvíz- és ivóvíz-szolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonban lévő cégnek. Az ivóvízbázist nem veszélyezteti a belvíz következtében kialakult rendkívüli helyzet.

Mórocz László, Balatonszőlős független polgármestere csütörtökön azt mondta: a szennyvízcsatorna-rendszert 2003-ban adták át a környező településeken, és nemcsak Balatonszőlősön, hanem Pécselyen is problémák vannak vele. A település vezetői szerint a talajvíz a csatorna kivitelezési hibái miatt kerül be a rendszerbe.

A polgármester hozzátette, ha több csapadék esik, a rendszerbe háromszoros annyi víz kerül, mint amennyi a lakosságtól jön, és a szennyvíz túlfolyik. Most éppen Balatonszőlősön, egy csatornafedélnél van túlfolyás, onnan a szennyvíz a patakba kerül, amely alig három kilométerrel odébb a Balatonba folyik. Pécselyen pedig az átemelőnél jön fel, közvetlenül egy patakba folyik, onnan szintén a tóba. Kiemelte: a Balatonba folyó szennyvíz jelentősen felhígult, de "azért mégis csak szennyvíz".

Mórocz László elmondta, hogy az önkormányzat 2006 óta pereskedik a kivitelezővel: szeretnék a hibákat kijavíttatni vagy a kártérítésből maguk rendbe hozni a rendszert, hiszen "nonszensz, hogy a szennyvíz szanaszét folyik Balatonszőlősön", a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.