A Tisza árad, utakat zártak le

Vágólapra másolva!
A folyók nagy része árad, a Zagyva azonban apad, több mint 500-an dolgoznak a gátakon. Borsodban öt, Veszprémben négy utat zártak le.
Vágólapra másolva!

Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. Az áradás elleni védekezés már több mint félezer embert szólított a gátakra - tájékoztatta a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-t.

Lovas Attila közölte: a Tisza felső vízgyűjtőin eddig lehullott csapadék következtében a folyón Vásárosnaménynál tetőzés közeli helyzetben van a kialakult árhullám. A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.

A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

A Hortobágy-Berettyó teljes hosszában árad. A nagykunsági főcsatorna 25. számú műtárgyán keresztül megkezdődött a folyó többletvizének átvezetése a Hármas-Körösbe.

Forrás: MTI/Mészáros János
Forrás: MTI/Mészáros János

Utakat zártak le

Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan - tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni. Az Útinform tájékoztatása szerint szombat délután várhatóan lezárják a Marcaltőre vezető utat is.

Másodfokú készültség

A Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) - közölte a szervezet vezetője szombaton az MTI-vel. Bodnár Gáspár elmondta: a folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad.

A Kraszna a hazai területen végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani - ismertette Bodnár Gáspár.

A belvízhelyzettel kapcsolatban az igazgató elmondta: a vízügyi igazgatóság működési területén a Nyírség két szakasza kivételével mindenütt belvízvédelmi készültség van érvényben, az elöntött terület nagysága meghaladja a 22 ezer hektárt.

Pénteken a tizenhárom szivattyútelep 2,7 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba. A települések közül Újfehértón, Nyíregyháza egyes területein, Kótajban, Nagyecseden, Gávavencsellőn, Ibrányban és Rakamazon van elrendelve valamilyen fokú belvízvédelmi készültség. Bodnár Gáspár ezzel kapcsolatban jelezte: a vízügyi igazgatóság szükség esetén homokzsákot, hordozható szivattyút biztosít az önkormányzatok számára a belvíz elleni védekezéséhez.