Egyetlen árva kérdés várja Orbánt

alkotmánymódosítás, alaptörvény-módosítás, elfogadta a parlament, Orbán Viktor, Semjén Zsolt
Vágólapra másolva!
A húsvéti szünet után kétnapos parlamenti üléssel folytatják a munkát a képviselők. Hétfőn újra szavaznak az Alkotmánybíróság által megsemmisített választási szabályokról, illetve döntenek az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről, ám azokon - a korábbi ígéretekkel ellentétben - nem szerepelnek majd a korábbi befizetések. Hétfőn Orbán Viktornak személyesen kell válaszolnia az azonnali kérdésekre, ám egyelőre csak egy titokzatoskodó jobbikos akarja megszorongatni. Viszont megismerhetünk egy szocialista egyenletet. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb újrázás

Kínos ismétlésre kényszerítette az Alkotmánybíróság a kormánypártokat, mivel tavaly év végén Áder János államfő kifogásai alapján megsemmisítette a választási eljárási törvény jó néhány pontját, például az előzetes regisztrációt. Orbán Viktornak ezért fel kellett adnia álmát az előzetes választási jelentkezésről, a Fidesznek pedig újra be kellett nyújtania a javaslatát arról, hogyan szavazzunk jövőre. A hétfőn napirendre kerülő tervezet szerint tehát nem lesz regisztráció a belföldieknek, megszűnik a kampánycsend, lehet publikálni a közvélemény-kutatási adatokat az utolsó időszakban is, és a mozikban is nézhetünk politikai reklámokat.

A legnagyobb ígéretszegés

Egy címe alapján látszólag kevésbé érdekes egészségügyi salátatörvényről is szavaznak a képviselők. A tervezet nagy része az egészségügyi szakellátás szervezésének részleteiről szól, ám becsempésztek a paragrafusok közé egy nyugdíjszámlát érintő szabályt is. E szerint létrehozzák az egyéni nyugdíjszámlát, amelyet Orbán Viktor és Selmeczi Gabriella még akkor ígért meg, amikor a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert megszüntették.

A miniszterelnök azt ígérte 2011-ben, hogy még abban az évben létrejön az egyéni számlás rendszer, és a számlákra rákerülnek a magánkasszáknál felhalmozott, állami rendszerbe kerülő összegek. Ehhez képest a mostani módosítás szerint az egyéni számlák csak "a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó" adatokat tartalmazzák. Vagyis nulláról indulnak, és a számlákon egyelőre biztosan nem lesznek ott a korábbi nyugdíj-megtakarítások.

A legnagyobb meglepetés

Hétfőn a parlamenti szabályok szerint Orbán Viktornak személyesen kell válaszolnia az azonnali kérdésekre. Az ellenzéki képviselők általában egymás sarkát taposva igyekeznek megszorongatni a kormányfőt valamilyen aktuális kérdéssel, és hetekig várnak, hogy szópárbajt vívhassanak vele. Most viszont meglepő módon a miniszterelnököt csupán egyetlen kérdés várja, amelynek a jobbikos Mirkóczki Ádám a témát gondosan elrejtve adott címet: "Máshol természetes, nálunk beszélni sem lehet róla?" Hétfőn délelőtt persze még megjöhet a kedvük a képviselőknek, mert azonnali kérdéseket az utolsó pillanatban is be lehet nyújtani.

A legbizonytalanabb egyenlet

Az amúgy jogi végzettségű Ujhelyi Istvánból hétfőn kibújik a szunnyadó matematikus. Az MSZP-s ugyanis egy egyenletet próbál bebizonyítani Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek címzett interpellációjában. "Demokrácia Központ = Erdélyi Magyar Néppárt = Fidesz?" - kérdezi Ujhelyi, aki nyilván azt próbálja meg igazolni, hogy a Fidesz folyamatosan beavatkozik az erdélyi magyar pártok politikájába. Kíváncsian várjuk, Semjén Zsolt megdönti-e a professzor első tételét.

A legkedvesebb téma

A Fidesz számára mostanság tagadhatatlanul a rezsicsökkentés a legkedvesebb téma. Nyilatkozatokat, törvénymódosítást, plakátokat és aláírásgyűjtést is bevetett a kormánypárt, hogy minél tovább napirenden tartsa az ügyet. Ehhez képest meglepő, ha egy ellenzéki képviselő is segíti ebben. A jobbikos Z. Kárpát Dániel éppen ebben a témakörben interpellál ("Kívánja-e a kormányzat szélesíteni a rezsicsökkentések hatását az indokolatlan szolgáltatói és végrehajtói visszaélések felszámolásával? Meddig vegzálhatják még az ártatlan polgárokat a túlkapásokra hajlamos közműcégek?"), és Cséfalvay Zoltán államtitkár nyilván hálásan meg is köszöni majd a kérdést.

A legnagyobb alákérdezés

Ezen a héten nem tudunk dönteni, hogy melyik kormánypárti képviselő kapja a legnagyobb alákérdezésért járó díjunkat. A fideszes Patay Vilmos arra kíváncsi, hogy "Mit tesz a kormány a minimálbéren élők megsegítése érdekében?", míg a KDNP-s Stágel Bencét az izgatja, hogy "Segítette-e a családi adórendszer és a családtámogatások a népességcsökkenés mérséklését? Részesülnek-e a kedvezményekből a bérből és fizetésből élők is?" Ne keressük Cséfalvay államtitkár homlokán az izzadságcseppeket.

A legnagyobb aggodalom

Az MSZP-s Gőgös Zoltán interpellációjában ("Veszélyben a családi gazdálkodók") ismét földügyekkel indít támadást a vidékfejlesztési politika ellen, de sokkal konkrétabb dolog miatt aggódik a jobbikos Németh Zsolt. Ő azt kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztertől: "A Microsoft felvásárolja Magyarországot?" Reméljük, a szócsatában a pontos összeg is elhangzik, mennyibe is kerül hazánk.

Ami lesz még - új képviselő és új emléknap

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank élére kinevezett Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter helyére érkező Szemereyné Pataki Klaudia mandátumának igazolásával kezdődik a munka. Ezután a képviselők szavaznak a többi között a finnugor rokon népek napjáról szóló határozati javaslatról, illetve a hegyközségekről szóló törvény módosításáról. Szintén dönt a parlament Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatáról, amely három hónapra kizárja a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek lóg a gyerekük az iskolából, vagy nem tartják rendben a lakókörnyezetüket.

Kedden tartják az önkényuralmi jelképek használatának megbüntetéséről szóló javaslat általános vitáját. A tervezetet az után nyújtotta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, hogy az Alkotmánybíróság februárban megsemmisítette a horogkereszt és a vörös csillag használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. Kedden tárgyalják azt a fideszes javaslatot is, amely szigorúbban büntetné a katasztrófák helyszínén elkövetett lopást.