Megölték Király Tamás divattervezőt

Király Tamás, divattervező, megölték
Vágólapra másolva!
A hvg.hu információi szerint vasárnap hajnalban, nyolcadik kerületi otthonában megölték Király Tamás divattervezőt.
Vágólapra másolva!

Király Tamást, Magyarország nemzetközi viszonylatban is legismertebb divattervezőjét szombaton este megölték - írja a hvg.hu meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az [origo] kérdésére a BRFK sajtóügyeletese nem cáfolta a lap értesülését.

A lap egy - a rendőrség honlapján megjelent - vasárnap délutáni közleményt idéz, amelyben azt írják, hogy Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2013. április 7-én hajnalban az ismeretlen elkövető olyan súlyosan bántalmazott egy 60 éves férfit Budapest VIII. kerületi otthonában, hogy a férfi a helyszínen életét vesztette. A lap úgy tudja, hogy a rendőrök betörésre utaló jeleket nem találtak.

Király Tamást hazai divatvilág pápájának nevezték, aki kreációk és ruhák helyett "ruhaszobrokat" alkotott. Színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett - emlékeztet a hvg.hu. A divattervező Facebook-oldalán olvasható egy bejegyzés, amelyben valaki a következőket írja: "Ez az a hír, amit semelyikünk sem akar elhinni, és nem tud elfogadni. Tamás, akkora ember voltál, és úgy szerettünk, hogy azt nem lehet szavakban kifejezni. Egyszer azt mondtam neked, rólad, hogy Te vagy az az ember, aki nem a Földön fogant. Most csak annyit tudok mondani, hogy Te bizton örökké élni fogsz, és velünk maradsz".

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Király a háttérben egy modellt instruál

Az 1952. szeptember 13-án született Király Tamás avantgárd divattervező a nyolcvanas években kezdte karrierjét. "Korai munkáit a szigorú geometriai formák jellemezték, később fordult egy csillogó stílus felé és aranyozott, valamint ezüst laméból készült kreációkat alkotott. Valamennyi alkotása kézi készítésű. Úgynevezett divatkorzókat is rendez Budapest belvárosában" - olvasható a 60 éves divattervező blogján.

A Vogue magazintól az ID-ig minden nagy divatmagazin publikált róla. Egyetlen kelet-európai résztvevőként Vivienne Westwooddal is bemutatta kreációit. Riport- és portréfilmet készített róla a BBC, a ZDF és a TV5 csatorna. Tárgyiasult álmait minimalistának, konstruktivistának lehet nevezni, olyannak, amely a giccs titokzatos világához tartozik. A STERN német hetilap "divatpápának" nevezte őt - áll a honlapon.

Legutóbb március 22-23-án volt divatbemutatója Budapesten az Elle Fashion Show keretében a Millenárison. Az utóbbi négy évben rendszeresen együtt dolgozott a Baltazár Színházzal, ahol értelmileg sérült színészek játszanak.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Király a saját maga által tervezett ruhában az Elle Fashion Show-n