Díjrobbanás jön a fővárosi rakpartokon

Vágólapra másolva!
A rakpart- és kikötőhasználati díjak jelentős emelésével teremtené elő a főváros a Duna menti fejlesztések forrását - mondta a Magyar Nemzetnek Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. A tervezetet még áprilisban megszavazhatja a közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Díjemeléssel, az "eddig a magáncégek zsebében hagyott milliárdos bevételek beszedésével" már áprilisban elkezdheti a főváros a kormány által is támogatott Duna menti fejlesztéseket - írta a Magyar Nemzet az illetékes főpolgármesterhelyettes nyilatkozata alapján.

A fővárosi képviselők már áprilisban dönthetnek az új egységes díjrendeletről - mondta Szeneczey Balázs. Szerinte ez a lépés kiindulópont a Duna fővárosi szakaszain és partjainál kialakult káosz megszüntetéséhez. A főváros jelenleg évente százmillió forintnyi bevételhez jut az itteni közterület-használati díjakból, miközben a kiadások - csak a szükséges árvízi védekezés miatt - meghaladják a 250 milliót. Az első évben az emelés miatt másfélmilliárdos bevételre számít a város.

A két kikötői funkció (közforgalmi és magáncélú) helyett 18 kategória lenne az elfoglalt vízfelület, közterület, mederhasználat és környezetterhelés alapján. A "városképbe nem illő" úszólétesítményeket felszámolják, a szállodahajók és a turistabuszok meghatározott helyre mehetnének majd.

A pénzt a Duna menti fejlesztésekre költenék. "Két hónapon belül letesszük a Fővárosi Közgyűlés asztalára Budapest komplex fejlesztési tervét" - mondta a lapnak Szeneczey Balázs.

A városfejlesztésért felelős külsős főpolgármester-helyettes szerint a "rendkívül részletes és konkrét programokat tartalmazó dokumentum" szerves része lesz a múlt héten már elfogadott Duna menti területek fejlesztési tanulmányterve, illetve a kikötők és rakpartok hasznosítási alapelve.