Árvízvédelmi készültség az ország legtöbb pontján

Vágólapra másolva!
Továbbra is nő a belvízzel elöntött területek nagysága az országban, összességében mintegy 216 ezer hektár föld áll víz alatt. Számos folyón a legmagasabb fokozatú az árvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn akár órákon át napsütésre lehet számítani, jelentősebb csapadékra nem kell készülni.
Vágólapra másolva!

A reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon közel kétezer-hatszáz kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 1218 kilométer hosszon - Tisza, Lónyay főcsatorna alsó szakasza, Sajó, Zagyva felső és alsó szakasza és a Rába egyes szakaszai - elsőfokú, 754 kilométer hosszon - Tisza, Túr, Lónyay főcsatorna felső szakasza, Bodrog, Zagyva középső szakasza, Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakasza, Ipoly középső szakasza, Zala - másodfokú, 591 kilométer hosszon - Kraszna, Takta, Hortobágy- Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös - pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Két megye öt településén árvízi, 14 megye 82 településén belvízi védekezés zajlik. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 216 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 11 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú és 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Jelenleg 333 szivattyúval emelik át a vizet, és a legkritikusabb pontokon összesen több mint huszonegyezer homokzsákot helyeztek el. A belvíz miatt kilenc, löszfalomlás miatt pedig öt embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt négy megye 11 útját tartják zárva.

Stagnál a Marcal vízszintje Egyházaskesző és Nemesgörzsöny körzetében. Veszprém megye érintett részén éjfélig több mint kétszáz hivatásos és önkéntes dolgozott a gátakon. Reggel folytatódik a munka, és egészen addig tart, amíg nem indul meg az apadás. Tovább épül Nemesgörzsönynél a jászolgát is, amellyel azt igyekeznek megakadályozni, hogy a folyó Marcaltő felé folyjon. Újabb hidat nyitottak meg ideiglenesen a személyautó forgalom előtt. A Marcaltő és Rábaszentandrás közötti kis hídon a védekezés idején közlekedhetnek a személyautók, így kis kerülővel ugyan, de el lehet jutni Marcaltőről Egyházaskeszőre.

Csongrád megyében 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Az önkormányzatok nyolc településen összesen 44 fővel és 8 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban. Öt településen elsőfokú, három településen - Mindszent, Újszentiván, Székkutas - pedig másodfokú készültség mellett folyik a védekezés. A megye belvízvédelmi szakaszain harmadfokú készültséget rendeltek el, összesen harminc szivattyútelep üzemel.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza Csongrád megyei folyószakaszának teljes hosszán, valamint a Maros egy részén.
A megyei katasztrófavédelemnek egyelőre nincs feladata az árvízi védekezésben.

Békés megye valamennyi folyóján harmadfokú készültség van érvényben, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is. Változatlanul tizennégy önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget a megyében, négy településen másodfokú a készültség, tíz településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben.

Hajdú-Bihar megyében több mint 35 ezer hektár áll belvíz alatt, eltávolítása érdekében 23 szivattyútelepet működtetnek folyamatosan, csak a tegnapi napon több mint négyezer köbméter vizet emeltek át. A megye több településén van valamilyen fokú készültség ár-, vagy belvíz miatt.

Tolna megyében tízszer riasztották a hétvégén belvízzel kapcsolatos káresethez a katasztrófavédelem egységeit. Kilenc esetben vízzel elöntött pincéből szivattyúztak a tűzoltók, egy helyen pedig egy vízelvezető árok veszélyeztette a lakóépületet. Tizenkét polgári védelmi káreseti helyszíni szemle zajlott szombaton és vasárnap az esőzések okán veszélyessé vált partfalak miatt. Szekszárdon egy pince járda felőli főfala rogyott meg veszélyeztetve a járókelőket és a forgalmat is. A kivonuló tűzoltó egység lezáratta a járdát és a kerékpárutat, egyben értesítette a városi műszaki osztály vezetőjét és a rendőrséget.

Fejér megyében továbbra is egy helyszínen folyik árvízi védekezés. Székesfehérváron a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében már egy hete szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Vasárnap délután óta nem riasztották vízeltávolítás érdekében a katasztrófavédelem egységeit.

A Pest megyei Bugyi településen tegnapi délután óta megelőző jellegű belvízvédelmi munkálatokat folytatnak. Készültséget ugyan nem rendeltek el, de az önkormányzat hat fővel, továbbá egy szivattyúval végzi a szikkasztó árkok víztelenítését és a csatornák tehermentesítését. Este és éjszaka nem volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem beavatkozására belvízzel kapcsolatban.

Szombaton a Somogy megyei Polányban a tartós esőzések miatt felázott talajon egy családi ház északi fala megsüllyedt. Nem fenyegetett az a veszély, hogy a fal kidől, mert azt az elmúlt évben már pillérekkel megerősítették. A szomszédos ingatlan pincéjében azonban körülbelül 40 centiméternyi víz gyűlt össze, amit a tűzoltók szivattyúval eltávolítottak.

A Vas megyei tűzoltókat vasárnap két olyan esethez riasztották, ahol belvíz miatt kellett beavatkozni. Mindkét esetben családi ház pincéjében felgyülemlett víz eltávolítását kérték. A munkát a csánigi, illetve a cáki önkéntes tűzoltók végezte el.