Elkábította párttársait a Brüsszelben kiakadó Hankiss

Vágólapra másolva!
Bohózatnak, visszaélésre épülő ügynek, hecckampánynak nevezte az illetékes uniós parlamenti bizottság vizsgálatát a magyar alkotmányos helyzetről Hankiss Ágnes EP-képviselő. A bizottság brüsszeli ülésén elmondott álláspontját párttársai közül is többen visszautasították, a felhozott példákat valótlannak nevezték.
Vágólapra másolva!

Hevesen támadta az Európai Parlament emberi jogi bizottságának eljárását egy brüsszeli ülésen Hankiss Ágnes fideszes, néppárti képviselő. A bizottság egy munkadokumentumról tárgyalt, mely szerint a magyar Alaptörvény módosításai súlyos aggályokat vetnek fel. A jelentést előkészítendő uniós képviselők Magyarországon is jártak, a kormány, pártok és civilszervezetek álláspontját hallgatták meg.

"Első nap nevetséges dolgokkal foglalkozott a delegáció, például, hogy miért nincsen kétkamarás parlament Magyarországon. Második nap átláthatatlanul választották ki, kiket hallgatnak meg. Exhibicionistát, futóbolondot nem lehet kiválasztani és aztán két órán át hallgatni. Ez olyan mértékben illegitim, hogy fölálltam és elmentem" - mondta Hankiss Ágnes, nem nevezve meg, konkrétan kire gondol. Mint mondta, csak bohózatként tudott erre tekinteni. "Ez politikai forgatókönyv alapján egy kormány elleni hecckampány" - mondta. Szerinte az egész vizsgálat arra a visszaélésre épül, hogy magyarul nem beszélnek a delegáció tagjai, és csak elmondásokra, "baloldlai rágalomhadjáratra, félrevezetésre" tudja alapozni a vizsgálatát.

Az állításokat többen is visszautasították. Frank Engel, a bizottság néppárti tagja szerint "elkábította őket" Hankiss leírása. Mint mondta, első nap ő elnökölte a megbeszéléseket és nem volt szó érdemben kétkamarás parlamentről. "Az alapbenyomásom, hogy a meghallgatottak között egyensúly volt". Engel szerint arra lenne szükség, hogy a dolgokat európaiként megbeszéljék, hiszen a kétharmados többség megmérgezi a légkört, minden meghozott törvényt ahhoz képest, mintha egyszerű többség alkotott volna tövényeket.

Anthea McIntyre konzervatív képviselő arra emlékeztette Hankisst, hogy nem volt ott a megbeszéléseken, vagy ha igen, nem tett észrevételt. "Furcsállom, ahogy leírta a munkát. Szerintem a helyi (azaz magyar) sajtó érdekeit próbálja kiszolgálni" - vélekedett a politikus, aki visszautasította, hogy előítélettel állt volna neki a munkának.

A vitában tucatnyi képviselő szólalt fel a vizsgálat folytatását követelve vagy védve a magyar intézkedéseket. Gál Kinga alelnöknek időkorlátot kellett bevezetnie a felszólalásokra. Szerinte egyébként nincs egyetlen olyan konkrét ügy sem, amelynél a jogállamiság, a demokrácia sérült volna. "Az intézmények működnek, függetlenek. Szükség volt az Alaptörvény negyedik módosítására" - mondta, hozzátéve: nem kell megvédeni a demokráciá a szabadon választott parlamenttől.

Erre reagálva Véronique Mathieu francia néppárti képviselő úgy reagált: a kétharmados demokratikus többség megválasztásával nincs baj, "csak közben ez a többség leépíti a jogállamiságot, ami alapján létrejött."

A bizottság a mostani általános vita után május 6-án részletesen is vitázik az ügyről, addig pedig várják a magyar kormány reagálását is a jelentéstervezetre.