Vörös csillag és horogkereszt a parlament napirendjén

Vágólapra másolva!
Újra törvényben tiltanák az önkényuralmi jelképek használatát. A javaslatról kedden tárgyal a parlament, miután a korábbi szabályozást megsemmisítette az Alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

Az önkényuralmi jelképek használatának újbóli büntetőjogi szankcionálásáról tárgyal kedden a parlament. A büntető törvénykönyv (Btk.) erről szóló rendelkezéseit februárban semmisítette meg az Alkotmánybíróság (AB). A képviselők reggel 9-től üléseznek, a napirend előtti felszólalások után következik az önkényuralmi jelképek használatáról szóló vita.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a korábbi szabályozással ellentétben a jövőben nem általános tiltást javasol, hanem azokat büntetné, akik a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon terjesztik, nagy nyilvánosság előtt használják vagy közszemlére teszik a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot.

Az AB korábban azért semmisítette meg az erre vonatkozó paragrafust, mert az túl tág volt, így önkényes jogértelmezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozásához vezethetett volna.

A képviselők vitáznak még a vízgazdálkodásról, valamint a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvénymódosításokról, illetve arról a fideszes indítványról, amely szigorúbb büntetéseket javasol a közveszély színhelyén elkövetett lopások után. Ezt akár már a tavaszi árvízvédelmi időszak alatt is alkalmazni lehetne.