Elhunyt Szalai Annamária, az NMHH elnöke

Vágólapra másolva!
Hosszú betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. 51 éves volt.

Szalai Annamária 1961-ben született Zalaegerszegen. Diplomáit a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán tanítói és az ELTE BTK népművelés szakán, majd 1998-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szakközgazda, pénzügyi szakon, vállalkozási szakirányon szerezte. Tanárként, majd újságíróként is dolgozott, később filmiroda-vezető lett.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

1998-tól országgyűlési képviselő, az első Orbán-kormány idején Orbán Viktor tanácsadójaként dolgozott. Az Országgyűlés 2004-ben és 2008. március 31-én az Országos Rádió- és Televízió-testület tagjává választotta. Szalai Annamáriát 2010. augusztus 11-ei hatállyal kilenc évre nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök az NMHH elnöki posztjára; majd ugyanabban az évben október 11-én ő lett a médiatanács elnöke. Ezt megelőzően 2004-ben és 2008-ban is az Országos Rádió és Televízió Testület tagjává választották.

Szalai Annamária elnöksége idején több bírálat és támadás érte a médiatanácsot. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a médiaszabályozás átalakítását ért külföldi kritikák mögött "szervezett offenzíva" van.

Az NMHH közleményében úgy fogalmazott: Szalai Annamária személyében olyan vezetőjüktől búcsúznak a hatóság munkatársai és a médiatanács tagjai, aki hitt a felelős cselekvésben. A szervezet azt is felidézte, hogy Szalai Annamária betegségét a nyilvánosság előtt is vállalva többször kijelentette, hogy tetteiben és gondolataiban a gyógyulásra, az élet kérdéseire és feladatai ellátására koncentrál.

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA vezérigazgatója a közmédia dolgozóinak írt személyes hangvételű levelében búcsúzott Szalai Annamáriától. Szalai Annamária "megvesztegethetetlen volt. Hitt az őszinte szolgálat erejében, a kitartó munkában. Kevesen tudnak úgy harcolni, ahogy ő tudott. Ügyekért, tiszta szándékok megvalósításáért, a saját életéért" - fogalmazott.

Szalai Annamáriát saját halottjának tekinti szülővárosa, Zalaegerszeg is.