Héját, ölyvet, sast mérgeztek meg szándékosan

Vágólapra másolva!
Barna rétihéja, egerészölyv és kerecsensólyom tetemére bukkantak a Kiskunságon. Pár napja Somogyban három rétisast mérgeztek meg szándékosan. A védett madarak az utóbbi időben nem érezhetiok magukat biztonságban Magyarországon, a mérgezési hullámnak még nincs vége.
Vágólapra másolva!

Újabb áldozatokat szedett a Magyarországon dúló mérgezési láz. Az egyik kiskunsági vadászterületen három barna rétihéja, egy egerészölyv és egy fokozottan védett, műholdas nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyom esett áldozatul a szándékos mérgezésnek - közölte a Magyar Madártani Egyesület.

Az esetre a projekt keretében jeladóval felszerelt sólyom miatt derült fény: a nyomkövető eszköz riasztotta a szakembereket, így találtak rá a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai a mérgezett tetemekre. A 2012-ben elpusztult Gyula nevű madár után ez a második olyan jeladós kerecsen, amely bizonyítottan mérgezés áldozata lett. A fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint. Mivel a madár költésben volt, valószínűleg a tojások sem fognak kikelni, így az elkövető végső soron több kerecsensólyom, és a többi áldozatul esett védett faj példányainak elpusztításáért felelős.

Forrás: MME/Bagyura János
A mérgezéstől elpusztult madarak a Kiskunságon

A magyar vadászterületeken jelentős problémát okoz a ragadozómadarak ellen irányuló szándékos mérgezés, ami nem csak rájuk, de a háziállatokra és akár az emberekre is veszélyt jelenthet. A legutóbbi eset csak pár napja történt, amikor Somogyban három rétisast mérgeztek meg. Balaton-felvidéki Nemzeti Park terletén talált madarak közül egy elpusztult, kettőt a fővárosban, az állatkertben ápolnak.

A most futó, második kerecsensólyom-védelmi LIFE projekt keretében több sólyomra került műholdadós nyomkövető, amelynek egyik célja a veszélyeztető tényezők felderítése. Egy 2012-ben indult másik LIFE program éppen a mérgezések megszüntetését tűzte ki célul. Ennek keretében több tucat parlagi sasra kerül fel jeladó pontosan azért, hogy gyorsan, és hatékonyan fel lehessen deríteni a mérgezéses eseteket is. A jeladók méteres pontossággal, gyakorlatilag valós időben mutatják a madarakat, így várhatóan egyre több eset válik ismertté - remények szerint az elkövetőkkel együtt.

A mérgezési ügyben a rendőrség megkezdte a nyomozást.

2013-ban már 22 olyan mérgezéses esetre derült fény, amelyben védett vagy fokozottan védett madárfajok voltak az áldozatok között. Ezekben összesen öt ragadozómadár-faj mintegy 51 példánya pusztult el bizonyítottan szándékos mérgezés következtében. A Magyar Madártani Egyesület szerint ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen - egy spanyol felmérés alapján - a hasonló esetek kevesebb mint tizede válik ismertté.