Csökken a belvizes területek nagysága

Vágólapra másolva!
Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán. A belvízzel borított területek nagysága azonban a folyó felső és alsó szakaszán is csökken.
Vágólapra másolva!

A Tisza Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság 541 kilométer hosszú, elsőrendű árvízvédelmi vonalán jelenleg 81 kilométeren elsőfokú, 127 kilométeren másodfokú készültséget tartanak.

A szombatihoz képest a belvíz által elöntött terület 24 000-ről 18 300 hektárra csökkent Szabolcsban, amelyből 6200 hektár vetés és szántóföld. Az utóbbi 24 órában a folyamatosan működő 13 szivattyútelep gépei 1,6 millió köbméter belvizet emeltek át a határrészekről a folyókba és a csatornákba.

A belvizes területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén is csökkent. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén jelenleg 33 100 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta.

A régióban a Tisza áradásának üteme is mérséklődött, a mellékfolyókon azonban kisebb árhullámok indultak el. Egy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt belvízvédelmi szakaszon másod-, két belvízvédelmi szakaszon pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés.