Bajnai csalódott, de nem érzi, hogy rosszul állna

Tanácstalanság az Együtt 2014-nél, Juhász Péter, Bajnai Gordon, Kónya Péter
Vágólapra másolva!
Fél éve nagyot robbantott, azóta viszont akadozik a Bajnai Gordon körüli ellenzéki összefogás. Ősz óta legalább háromszor kellett stratégiát váltaniuk, és szűkebb körben Bajnai is hangot adott csalódottságának. Tudják, hogy az utolsó pillanatban járnak, és valamit tenniük kell, hogy megmutassák magukat. A Fideszhez kötött, Bajnait lejárató kampánynak még örülnek is, mert ott legalább komolyan veszik őket.
Vágólapra másolva!

Nem így képzelte el az elmúlt fél évet Bajnai Gordon, és a csalódottságának szűkebb körben már többször is hangot adott - állította az [origo]-nak egy Bajnaihoz közel álló politikus. A volt miniszterelnök tavaly október 23-án tért vissza a politikába, és akkor úgy gondolta kollégáival, hogy már idén tavasszal felléphet az általa kezdeményezett ellenzéki összefogás az Orbán-kormány ellen, és mostanra már nagyjából összeáll az a program is, amellyel le akarják váltani Orbánt.

Ezzel szemben az Együtt 2014 a tervezettnél később, márciusban alakult párttá, a mostani háttérmunkák elveszik az energiát az önálló kampányok indításától, az MSZP-vel még el sem kezdődtek a komoly tárgyalások az együttműködésről, és az Együtt az utóbbi hetekben folyamatosan védekezni kényszerült a jobboldali támadásokkal szemben (a Fideszt nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum korábban plakátkampányt indított Bajnai ellen, márciusban pedig a Fidesz napokig szajkózta, hogy Bajnaiék állnak a Fidesz-székház elfoglalói mögött). "Gordon a legkevésbé a Fidesz sértegető közleményeit bánja, az még szerinte jól is jön, hogy Orbánék veszélyes ellenfélnek tekintik, sokkal jobban aggasztja, hogy a baloldal belső problémái miatt állandóan újra kell tervezni mindent" - mondta a Bajnaihoz közel álló politikus.

Féléves csúszás

LMP, MSZP és a március 15-i időjárás - az elmúlt fél évben ez a három dolog alaposan keresztülhúzta Bajnai Gordon számításait. Előbbi kettő miatt tavaly év végén, utóbbi miatt pedig a múlt hónap közepén kellett taktikát vagy stratégiát váltania az Együtt 2014-nek, mondták az [origo]-nak Bajnai politikustársai. "Amivel novemberben elindulhattunk volna, azt márciusban tudtuk elkezdeni" - utalt Jávor Benedek az LMP és az Együtt 2014 együttműködési kísérletének kudarcára, majd az ezt követő LMP-pártszakadásra, ami azt jelentette, hogy csak féléves csúszással köthetett szövetséget Bajnai a vele szimpatizáló LMP-sekkel.

Forrás: MTI/Marjai János
Bajnai Gordon a Milla március 17-i tüntetésén

További csúszást okozott, hogy Bajnaiék azt szerették volna, ha az LMP-ből kilépő politikusok egyesületbe tömörülnek, majd az Együtt 2014-be tagozódnak, Jávorék azonban ragaszkodtak a saját identitásukat jobban megjelenítő külön párt létrehozásához. Végül az utolsó pillanatban abban állapodtak meg Bajnaiék és a Párbeszéd Magyarországért Pártot megalapító egykori LMP-s politikusok, hogy szövetségre lépnek, így ugyanis lehetőségük lesz külön frakcióra a 2014-ben megalakuló parlamentben.

Bajnaiék március 8-án jelentették be, hogy megalakult a kompromisszumok miatt megjegyezhetetlenül hosszú nevet viselő Együtt 2014 Választói Szövetség Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt választói szövetség, és ez azért az utolsó pillanat volt, mert március 15-ére tervezte Bajnai az első "brandépítő", azaz a párt ismertségét növelő nagygyűlését. A hideg és az országos hóhelyzet miatt azonban ezt le kellett mondaniuk, és azóta sem találták ki, hogyan hozhatnának össze egy ilyen, a pártot lendületbe hozó, önbizalom-növelő rendezvényt.

Bajnai a szükséges rossz az MSZP-nek

Az Együtt 2014 politikusai közül többen azt mondták, hogy az egyik legnagyobb fejtörést most az okozza, hogyan lehet összehozni az együttműködést az MSZP-vel. Bajnaiék ősszel arra számítottak, hogy az Együtt 2014 mozgalom megalapítása után az MSZP-nek nem marad más választása, mint részt venni a mozgalomban, Mesterházy Attila MSZP-elnök azonban Bajnaiék számára váratlanul külön egyeztető tárgyalásokra hívta a baloldali szervezeteket. A Bajnai által - a hozzá közel állók szerint - "MSZP-s szempontból remek taktikai húzásnak" tekintett lépésre úgy reagált az Együtt, hogy az alkotmányjogi egyeztetésre elment, a többi tárgyalásból viszont kimaradt.

Az [origo]-nak nyilatkozó együttes, illetve szocialista vezetők is egyetértenek abban, hogy a két szervezet biztosan meg fog állapodni a közös programban és jelöltekben, ugyanakkor a megállapodás forgatókönyvéről eddig csak informális egyeztetések zajlottak. Maga Bajnai is többször együtt ebédelt Mesterházy Attilával, illetve találkozott Botka László szocialista választmányi elnökkel. Ezeken az informális egyeztetéseken forrásaink szerint az Együtt jelezte, hogy június előtt semmiképp nem kezdene bele a tárgyalásokba, mert a nyár elején nevezi ki a választókerületi felelősöket, és addigra készülnek el a szakpolitikai programokkal.

MSZP-s vezetőktől úgy tudjuk, hogy a szocialisták nem is sürgetik az összefogásról szóló tárgyalásokat, mert arra számítanak, hogy az idő előrehaladtával a közvélemény-kutatásokban az MSZP pozíciója javulni fog. Az Együtt és az MSZP vezetői ugyanakkor az ősz elejét jelölték meg végső időpontnak, amikor meg kell állapodni a programban, a közös jelöltekben és a közös miniszterelnök-jelöltben, mert legkésőbb októberben már minden választókerületben el kell kezdeni a kampányt.

Nem segíti ugyanakkor az összefogást és a közös miniszterelnök-jelölt megtalálását, hogy az Együtt 2014-hez is eljutnak azok a hírek, amelyek szerint az MSZP vezetése "szükséges rossznak" tekinti az együttműködést. Mesterházy Attila legalábbis információnk szerint egy elnökségi ülésen úgy fogalmazott, hogy Bajnaiék "olyanok, mint az SZDSZ-esek, nem kell szeretni őket, de szükség van rájuk" - mondta egy szocialista képviselő.

Az utolsó pillanatban vannak

Az Együtt-PM szövetségben az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint most az az általános hangulat, hogy az utolsó pillanatban vannak, és újabb stratégiaváltásra már semmiképp sem lesz lehetőség. "Semmi nincs veszve, nem vagyunk elkésve semmivel, de tény, hogy nincs vesztegetnivaló idő" - értékelte az elmúlt hónapok, hetek történéseit Jávor Benedek. Juhász Péter, a Milla elnöke szinte pontosan ugyanígy fogalmazott: "szűkös az idő és feszített a tempó, ez tény".

Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke az [origo]-nak a pártépítés jelenlegi helyzetéről azt mondta, hogy "az egyéni választókerületi vezetőink kiválasztása folyamatban van, nyár elején fog lezárulni, már a nyár folyamán helyi szintű kampányfelkészüléssel fogjuk erősíteni helyi közösségi kapcsolatainkat". Az Együtt aktivistáinak számáról Szigetvári azt mondta, hogy az elmúlt napokban lezárult a több héten át tartó úgynevezett Csatlakozz-kampány, amely helyi aktivistákat keresett, és "immár tízezer helyi aktivista segíti munkánkat országszerte". Bár Szigetvári ezt sikeres akciónak tartja, úgy tudjuk, korábban ennek többszörösére számított az Együtt vezetése.

Fotó: Mudra László [origo]
Juhász Péter, Bajnai Gordon és Kónya Péter

Juhász Péter a pártépítés helyzetéről azt mondta: "az ismertségünket még eléggé alacsonyra mérik, és Bajnai nevét még kevéssé kötik a párthoz a választók, de abszolút friss szervezetről van szó, úgyhogy nem érezzük, hogy rosszul állunk". Szerinte egyébként az alacsony ismertség egyértelműen abból ered, hogy a közmédiában és a vidéki lapokban nem kapott teret a párt. Például az a kampány is, amely szerint Bajnai idején olcsóbb volt a tojás, csak az internetező közönséghez jutott el. Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke Juhásznál is optimistább. Mint mondja, a közvélemény-kutatások adatai a "nem túl vidám tél után" már javulnak, ráadásul a szavazni akaró, de bizonytalan pártválasztókat szerinte sikerrel tudják megszólítani.

A megkérdezett politikusok szerint az elmúlt időszakban azért nem látszott túl aktívnak a pártszövetség, mert a szervezésen, építkezésen kellett túlesniük, így a háttérmunkára koncentráltak. Össze kellett rakniuk, hogyan tudnak közösen kampányt fölépíteni, milyen tartalmi üzeneteket állítsanak a középpontba, hogyan lehet elérni, mobilizálni a szavazókat, a bizonytalanokat. "Dolgoznak a szakpolitikai kabinetek, Gordon járja az országot, megy a Facebook-kampány, de a konkrét előtérbe kerülés még odébb van" - mondta Juhász Péter.

Ez az odébb egyébként még két hét, április végén ugyanis a tervek szerint elindul egy médiakampány, és eközben "keményen ráerősítenek" az amúgy jelenleg is folyó országjárásra, lakossági fórumokra is - mondta Jávor Benedek. Ez a kampány nagyjából arról szól majd, hogy létezik ez a szövetség, mely nem a 2010 előtti állapotokat akarja visszaállítani. Jávor szerint "az azonban még korai lenne, hogy ez egy kormányprogramot vázoljon fel".