Lázár Jánost ellepik az államtitkárok

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Vágólapra másolva!
Indulása óta nagyjából meghatszorozódott a helyettes államtitkárok száma a Miniszterelnökségen. Azért csak nagyjából, mert nincs pontos szám arról, hogy hányan vannak. Az utóbbi fél évben a kormányhonlap szerkesztője és a könyvelő is helyettes államtitkár lett, hamarosan pedig a kormányfői protokollfőnököt is előléptetik. A helyettes államtitkároknak magasabb bér és sokféle juttatás jár.
Vágólapra másolva!

"Minden lépést megteszünk az ellen, hogy bürokratikus szerv legyen a Miniszterelnökségből" - tett fogadalmat a posztok túlburjánzásának féken tartására kevéssel a 2010. áprilisi kormányváltás után a szervezet irányítására felkért Varga Mihály. Az akkori államtitkár nagyjából igyekezett is megfelelni ígéretének: 2010 júniusában két helyettes államtitkárral - a szervezési és koordinációs ügyekért felelős Fericsán Anitával és a miniszterelnök kommunikációját irányító Havasi Bertalannal - kezdte meg a munkát, de 2012. júniusi távozásakor is csak 4 helyettese volt: Fericsán és Havasi mellé a kormányzati kommunikáció 2011. szeptemberi átszervezésekor vették fel a stratégiaalkotással megbízott Kern Tamást és Mikecz Pétert, a közigazgatási tárca korábbi kommunikációs helyettes államtitkárát.

Ma viszont körülbelül tizenhárman, illetve tizennégyen dolgoznak ilyen beosztásban a Miniszterelnökségen.

Bár elsőre komikusnak tűnhet, hogy a vezetők számát egy kormányzati intézménynél csak megközelítőleg lehet meghatározni, úgy tűnik, hogy valójában maga a Miniszterelnökség sincs vele tisztában, hogy hány helyettes államtitkára is van. A kormányzati kommunikációs központ (Kik) az [origo] megkeresésére ugyanis azt írta, hogy "a kormany.hu honlapon a Miniszterelnökségre kinevezett valamennyi helyettes államtitkár szerepel, azaz pontosan 10 fő", a honlapon azonban 11 név van a helyettes államtitkárok menüpont alatt felsorolva. (A névsort az érintettek illetményével és kinevezésük időpontjával lásd keretes írásunkban.)

A tizenegyes listában nem szerepel ráadásul Vidoven Árpád és Héjj Dávid neve, pedig a kormányszóvivő iroda őket egy tavaly júliusi, a kormányzati honlapon is megjelent közleményében parlamenti ügyekért felelős, illetve koordinációs irodát vezető helyettes államtitkárként nevezte meg.

A korábban a Fidesz-frakció kodifikációs főosztályát vezető Vidoven Árpádról azt is részletesen leírta az akkori közlemény, hogy "a kormányfő parlamenti munkájának előkészítése, a Miniszterelnökség működésének jogi szempontú támogatása, a Miniszterelnökség és az Országgyűlés közötti kapcsolattartás biztosítása, illetve a kormányprogram megvalósulásáért felelős szakreferensi munkacsoport irányítása" lesz a feladata, az előzőleg Lázár János frakcióvezetői kabinetjét irányító Héjj Dávidról pedig azt, hogy "az egyes közigazgatási feladatok végrehajtásáért felelős állami szervezetrendszer szereplői közötti élő kapcsolatot kell biztosítania".

Bár 2012 júniusa óta mindketten a közleményben megjelölt feladatkörben ténykednek, a nevük nem szerepelt abban a tavaly augusztusi összesítésben sem, amelyet törvényi kötelezettségeinek eleget téve a szervezet vezetőinek juttatásairól tett közzé a Miniszterelnökség. Héjj Dávid koordinációs stábvezetőként szerepelt a névsorban, Vidoven pedig nem is volt a listán. Az ellentmondásra a kormányzati kommunikációs központ az [origo]-nak nem adott magyarázatot, de több, a Miniszterelnökség belső ügyeire rálátó forrás is arra tippelt, hogy egyszerűen "elfelejtődött" a hivatalos kinevezésük.

Az ügy furcsasága, hogy a Vidovent és Héjjt bemutató tavalyi kormányszóvivői közlemény kettejük mellett még további három helyettes államtitkár - a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető Homolya Róbert, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős Kumin Ferenc és a Nemzetbiztonsági Irodát irányító Kádár Andrea Beatrix - nevét is felsorolta, és az ő kinevezésükről meg is jelent a határozat a Magyar Közlönyben. A Miniszterelnökséghez ugyanekkor - 2012 júliusában - csatlakozó Magyar Levente külügyi, illetve Fömötör Barna jogi és ellenőrzési helyettes államtitkár kinevezéséről viszont egyáltalán nem tett említést a közlemény, és az érintettek kinevező határozata sem jelent meg a Magyar Közlönyben. Vidovennel és Héjj-jal ellentétben viszont ők szerepelnek a Kormány.hu helyettes államtitkári listáján.

2012 júliusára mindenesetre az összes számszerű anomáliát figyelembe véve legalább tizenegy helyettes államtitkár dolgozott a Miniszterelnökségen. A létszámnövekedést (amely egyébként a vezetőkön kívül a kormány-tisztviselői állományra is kiterjedt: a korábbi 164-ről 275-re ugrott az alkalmazottak száma is) nagyrészt a Miniszterelnökség feladatainak bővülése indokolta: a vezetőváltással - vagyis, hogy Varga Mihály helyett Lázár János vette át a vezetést - egy időben ugyanis a szervezethez került a fejlesztési ügyek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felügyelete, az egységes kormányzati kommunikáció, valamint az Információs Hivatal is.

2012 szeptemberében kormányzati internetes kommunikációért felelős helyettes államtitkárrá emelték a Kormány.hu főszerkesztőjét, Mányai Zoltánt, ez év februárjában pedig Lázár János javaslatára Kandra Lajosné, a Fidesz-frakció korábbi könyvelője lett az "egyes kormánydöntések végrehajtásának koordinációjáért felelős" helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen. Információink szerint ezek a kinevezések már kormánypárti körökben is értetlenséget szültek. Amikor a parlamenti folyóson annak idején az [origo] megkérdezte Lázár Jánost, hogy Kandráné posztja mégis milyen tevékenységet takar, akkor az államtitkár azt mondta, hogy "számlák, szerződések kezelése", a kérdésre pedig, hogy ehhez miért kell helyettes államtitkári rang, azt mondta, hogy ez egy fontos feladat.

A Kormány.hu-n szereplő tizenegy helyettes államtitkár között olvasható Horváth Zsuzsanna külgazdaságért felelős helyettes államtitkár neve is, annak azonban nincs nyoma, hogy ő mikor kapta meg az előreléptetést: 2012 szeptemberében ugyanis még csak a külgazdasági főosztály vezetőjévé való kinevezéséről jelent meg határozat a Magyar Közlönyben.

A tizenegy (tizenhárom) meglévő helyettes államtitkár mellé pedig az [origo] információi szerint hamarosan csatlakozik a következő: Ambrus Jenő, a miniszterelnök eddig főosztályvezetői besorolású protokollfőnökének kinevezését várhatóan napokon belül bejelentik.

A kormányzati kommunikációs központtól cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ arra, hogy a fenti - könyvelői, osztályvezetői, protokollfőnöki - feladatokat végző kormánytisztviselőket miért szükséges helyettes államtitkári rangra emelni.

A helyettes államtitkárok juttatásait firtató kérdésünkre ugyan kimerítő választ adott a Kik (lásd keretes írásunkat), az egyes vezetők illetményét azonban nem írták meg tételesen, pedig a törvény szerint a bérük nem egységes: a Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslata alapján 30 százalékos illetményeltérítésben és célprémiumban is részesülhetnek. A Miniszterelnökség utolsó, tavaly szeptemberi összesítése szerint néhány helyettes államtitkár 747 900, néhány pedig 897, illetve 972 ezer forintot keresett. (A pontos számokat lásd a táblázatban.)

Helyettes államtitkárok a Miniszterelnökségen:

Fömötör Barna

jogi és ellenőrzési helyettes államtitkár 972 000
Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár 747 900
Homolya Róbert Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár 972 000
Horváth Zsuzsanna külgazdaságért felelős helyettes államtitkár -
Kandra Ildikó egyes kormánydöntések végrehajtásának koordinációjáért felelős helyettes államtitkár -
Kádár Andrea Beatrix Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkár 747 900
Kern Tamás stratégiai és tájékoztatási helyettes államtitkár 972 000
Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár 897 000
Magyar Levente külügyi helyettes államtitkár -
Mányai Zoltán kormányzati internetes kommunikációért felelős helyettes államtitkár 747 000
Mikecz Péter igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár 972 000
Vidoven Árpád (nincs a honlapon) parlamenti ügyekért felelős helyettes államtitkár -
Héjj Dávid (nincs a honlapon) koordinációs irodát vezető helyettes államtitkár -
Ambrus Jenő (kinevezésre vár) protokollért felelős helyettes államtitkár -

A helyettes államtitkárok juttatásai:

- személyes gépkocsihasználat állapítható meg, legfeljebb felsőközép kategóriájú személygépkocsira
- ideiglenes külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj
- külföldi repülőutakon Európán belüli utazásnál turista, a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazásnál és más hosszú járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy, vonattal első osztály igénybevétele
- kormányváró helyiségek használata
- diplomata-útlevél
- a kormány központi üdülőjének használata
- soron kívüli, kiemelt egészségügyi ellátás