Beidézték a Közgép előtt tüntető képviselőket

Vágólapra másolva!
A XX.-XXI.-XXIII. kerületi bíróság elkezdte beidézni azokat a demonstrálókat, akik tavaly nyáron összeláncolták magukat a Közgép Zrt. fővárosi telephelyénél - jelentette be szerdán Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult eljárás, a Közgép például azt sem tartja megengedhetőnek, hogy korrupcióval vádolják a céget.
Vágólapra másolva!

A kikézbesített idézések szerint a társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult ellenük eljárás - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke. Hozzátette, a feljelentésben foglaltak egy részét jogi abszurdumnak tartják.

Az LMP - amelyhez akkor még a PM politikusai is tartoztak - több képviselője és aktivistája 2012. július 11-én demonstrált a Közgép Zrt. fővárosi székhelyénél. A tüntetők a telephelyre vezető út két szélén láncolták össze magukat, a rendőrség 26 embert állított elő.

Jávor Benedek a rágalmazás miatt indult eljárásról azt mondta, hogy "a Közgép szerint nem megengedhető, hogy korrupcióval vádolják őket". A PM politikusai állnak elébe az eljárásnak, mert "mindazok az ügyek, amelyek körülölelik" a céget, indokolttá és lehetővé teszik a demonstráción megfogalmazott állításokat - mondta. Megítélésük szerint ráadásul a Közgép Zrt. közszereplőnek számít. A per precedensértékű lesz, mert kiderül, hogy ma Magyarországon meddig terjed a szólásszabadság határa - jelentette ki végül.

A cég jogi képviselője, Futó Barnabás a helyszínen akkor azt mondta, hogy feljelentést tesznek, mert az akcióval megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.