Meghalt Horthy Istvánné

Vágólapra másolva!
Április 18-án reggel angliai otthonában meghalt Horthy Miklós fiának, Horthy Istvánnak az özvegye. Horthy Istvánné, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona 95 éves volt.
Vágólapra másolva!

A hírről az Aspektus.eu számolt be, információjuk szerint Horthy Istvánnét Magyarországon fogják eltemetni.

Horthy Istvánné, gróf Edelsheim Gyulai Ilona beszél Horthy Miklós kormányzó újratemetésének tizedik évfordulóján Kenderesen 2003.09.07-én Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A Wikipédia szerint marosnémethi és nádaskai gróf Edelsheim-Gyulai Ilona Mária Andrea Gabriella 1918. január 14-én született Budapesten ifj. gróf Edelsheim-Gyulai Lipót és verőczei gróf Pejacsevich Gabriella harmadik lányaként. Gyermekkorát családja felvidéki birtokán, Felsőelefánton töltötte.

A halálhírt az Alfahír.hu is közölte. A portál felidézi a grófnő és Horthy István megismerkedését: eszerint Ilona, a szépséges, fiatal grófnő az operabálon találkozott első alkalommal vitéz nagybányai Horthy Istvánnal, a kormányzó fiával. A szerelem fellángolt, és néhány rövid hónap után a 36 éves, jóképű gépészmérnök megkérte a grófnő kezét. Az esküvőt 1940. április 27-én tartották, Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Nászútjukat Észak-Afrikában és a Közel-Keleten töltötték, az utat azon a repülőn tették meg, amelyet Horthy István maga vezetett.

Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona esküvője Forrás: Fortepan/Vass Károly

A párnak egy fia született (1941-ben), akit szintén Istvánnak kereszteltek. Ilona asszony anyai teendői mellett aktívan kivette a részét a "kis kormányzófeleség" státussal együtt járó protokolláris teendőkből, és még vitorlázórepülőt is megtanult vezetni. "Személye és nőiessége a korabeli európai, haladó, egyenrangú nő példaképévé is vált" - írja az Alfahír.hu.

Horthy István 1942. augusztus 20-án repülőszerencsétlenségben vesztette életét. Özvegye a világháború idején vöröskeresztes nővérként dolgozott, valamint szerepet vállalt a zsidók megmentésében. 1944-ben közreműködött a kiugrási kísérletben, ezért 1944. október 15-én a németek a kormányzóval és feleségével együtt Ilona asszonyt is elhurcolták egy ausztriai kastélyba, Weilheim mellé.

Innen szabadították ki őket az amerikaiak 1945-ben, ezt követően emigráltak Portugáliába. Ilona asszony 56 évig élt Portugáliában, közben másodszor is férjhez ment, egy angol ezredeshez, akit 48 évi házasság után 2002-ben temetett el. 2011-ben költözött a fiához Dél-Angliába.

Emlékiratai Becsület és kötelesség címen jelentek meg.