Soha ennyire kevesen nem jelentkeztek egyetemre

Vágólapra másolva!
Tizenhét éves negatív rekordot döntött meg az idén a felsőoktatásba jelentkezők száma. A legnépszerűbb szakok közé került a gépészmérnökképzés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 17 évben egyszer sem volt ennyire alacsony a felsőoktatásban a jelentkezők száma, mint ebben az évben - írta a Népszabadság egy, a szaktárcának készült háttérelemzésre hivatkozva. Az Educatio által írt anyagban az idősoros grafikon azt mutatja: 2005-ben, 2006-ban, illetve 2007-2008-ban volt nagyobb visszaesés a jelentkezésekben, de egyik sem volt akkora, mint az idei. A lap szerint az anyag készítői a 2005-ös csökkenést az új felsőoktatási törvénnyel, a 2006-ost a bolognai rendszer bevezetésével, a 2007-2008-as felvételi eljárásoknál bekövetkezett csökkenést pedig a tandíj bevezetésével magyarázták.

Míg ezekben az esetekben - amelyek a szocialista kormányzás idejére estek - felsőoktatás-politikai beavatkozásokra hivatkoznak az okok feltárásakor, az idei drasztikus csökkenést nem a kormány oktatáspolitikájával, hanem "demográfiai és egyéb tényezők mellett a felvételizőkkel szemben növekvő elvárásokkal és követelményekkel" magyarázzák.

A lap kitér arra is, hogy az elemzésből kiderül: a legnépszerűbb szakok közé első helyre verekedte fel magát a gépészmérnök, másodikra a mérnökinformatikus szak. Változások történtek az állami alapképzésbe jelentkezők arányát tekintve a különböző képzési területeken. Nagy veszteséget könyvelhetett el az orvosképzés: a tavalyi 12 százalékos arány az idén 8 százalékra olvadt, a társadalomtudományi képzésben pedig nyolcról négy százalékra csökkent a jelentkezők aránya. Növekedés látható ugyanakkor a közigazgatási, a rendészeti és a katonai képzési területen, és a műszaki területen is.