Megalakult Bokros Lajos új pártja

Vágólapra másolva!
Modern Magyarország Mozgalom párt (MoMa) néven új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő vasárnap Budapesten. A párt az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát akarja képviselni.
Vágólapra másolva!

A pártot vasárnap hozták létre az alapító okirat megalkotásával, a párt elnöke Bokros Lajos, alelnöke Pusztai Erzsébet volt MDF-es országgyűlési képviselő. Az igazgatóság tagja rajtuk kívül Cselényi László, a Duna Televízió korábbi elnöke, Pálfy G. István újságíró és Kajdi József jogász.

A párt megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a párt az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát akarja képviselni amellett, hogy hisznek a szabad piac, a kereskedelem és a vállalkozás jólétteremtő erejében.

Bokros Lajos beszédében hangsúlyozta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak "búcsút mondhatunk", nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény. A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete - mondta az elnök.

Bokros azt mondta, hogy Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért. Bokros Lajos azt is elmondta, elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve.

Kérdésére válaszolva Bokros azt mondta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, "nagy történelmi felelősséget vesz magára".

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: "Elég volt!", "Bokros átvert mindenkit!", "Kommunistából konzervatív?".