Vágólapra másolva!
Laborc Sándor szerint nem minden úgy hangzott el a Portik Tamással zajlott találkozóján, ahogy a médiában megjelent, ezért kikéri az eredeti hangfelvételt. A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója jobboldali politikusok lejáratásáról beszélgetett az olajügyekben érintett vállalkozóval.
Vágólapra másolva!

"Tapogatózás, érdemi információk nélkül" - Szilvásy György volt titokminiszter szerint így számolt be neki Laborc Sándor a Portik Tamással tartott találkozójáról 2008-ban. Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója kétszer találkozott Portik Tamással, a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított egykori olajvállalkozóval. Az Alkotmányvédelmi Hivatal a héten oldotta fel a titkos minősítés alól az ezekről a találkozókról készült jegyzőkönyveket, az első beszélgetésről itt olvashat, a második beszélgetés összefoglalóját pedig itt olvashatja.

A jegyzőkönyvek alapján Portik Tamás felajánlotta a teljes együttműködését Laborcnak, mert mindent meg akart tenni, hogy az akkori baloldali kormányt segítse. Szerinte ugyanis a jobboldali rendőrség a céltáblájára tűzte őt. A két találkozón Portik és Laborc politikusokat, rendőröket és ügyészeket is kompromittáló dolgokról beszéltek. Portik jelezte, hogy abban is benne van, hogy csapdát állítsanak jobboldali politikusoknak.

Megkerestük Laborc Sándort, aki nem kívánt nyilatkozni a beszélgetésről addig, amíg meg nem kapta a beszélgetésről készült eredeti hanganyagot. Laborc ugyanis azt mondta az [origo]-nak, hogy "kétségei vannak afelől, hogy a médiában megjelent mondatok abban a formában hangoztak el".

Portik először Szilvásynak üzent

Szilvásy György az [origo]-nak azt mondta, hogy titokminiszterként az ügyben egyszer kapott szóbeli tájékoztatást Laborctól, aki beszámolt a Portikkal való találkozás eredményéről. Szilvásy szerint Laborc "a szakma szabályai szerint megpróbált információkat szerezni" Portiktól, de az NBH vezetője úgy látta, hogy kevés hasznot hoznak a Portik által emlegetett információk. Szilvásy szerint képtelenség, hogy Laborc szövetkezett volna Portikkal a jobboldal ellen, hiszen 2008 és 2010 között semmilyen politikai akció nem történt a fideszes politikusok ellen.

Szilvásy György azt mondta, hogy Portik egy munkatársán keresztül jelezte neki, hogy felvenné a kapcsolatot az NBH-val, ezért jelezte a hivatalnak, hogy jöjjön létre a találkozó. Szilvásy azt mondta, egyáltalán nem kérte Laborcot arra, hogy személyesen találkozzon Portikkal, de nem tiltotta semmilyen törvény vagy szabály, hogy a főigazgató maga tájékozódjon egy ügyben.

Gálszécsy András, az MDF-kormány titokminisztere, a jegyzőkönyvek minősítését felülvizsgáló bizottság vezetője szerint viszont szokatlan, hogy maga a főigazgató megy el egy ilyen információszerző beszélgetésre. Gálszécsy szerint általában egy NBH-s operatív tiszt készít egy beszámolót az első találkozóról, és ezek ismeretében még eldöntheti a főigazgató, hogy személyesen is részt vesz-e az ügyben.

Minél többet nyilvánosságra kellene hozni

Mivel az Alkotmányvédelmi Hivatal kihúzta a neveket és a konkrét személyekre utaló adatokat a jegyzőkönyvekből, nem tudhatjuk, hogy mely politikusokról vagy közszereplőkről mondott kényes adatokat Portik. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának több tagja ugyanakkor nevek említése nélkül azt mondta, hogy főként fideszes vezető politikusok ügyeiről, illetve lépre csalásáról beszéltek Portikék.

A Laborc-Portik találkozóval még biztosan foglalkozik majd a nemzetbiztonsági bizottság. Az LMP-s Mile Lajos szerint a megismert iratok alapján nincs kizárólagos bizonyíték arra, hogy a találkozó egyedi eset lett volna és az sem zárható ki, hogy ez a találkozó egy régebbi összefonódás eredményeként jött létre. Ezért egy bizottság felállítását kezdeményezi, amely a találkozó előzményei mellett azt is vizsgálná, hogy a találkozón elhangzott információkkal mit kezdett az NBH.

Az MSZP rövid közleményben reagált a jegyzőkönyvekre. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, illetve Harangozó Tamás képviselő a beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságra hozását kezdeményezi. A Jobbik felszólította a kormányt, hogy minél több adatot hozzon nyilvánosságra ezekről az ügyekről, "hogy az emberek lássák, kik vezették ezt az országot nyolc éven keresztül". A Párbeszéd Magyarországért pedig rendkívüli parlamenti ülést szeretne annak érdekében, hogy kiderüljön, "az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika".

A Fidesz kommunikációs igazgatója az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet. Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezte, hogy a Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet szintén tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc Sándor "saját szakállára" találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy "végrehajtott egy feladatot". A nemzetbiztonsági bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - mondta a politikus, aki szintén tagja a testületnek. Jelenleg szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények valósulhattak meg a Portik-Laborc-találkozókon. Ha kell, ezt követően feljelentést tesznek - mondta Kocsis.