Azt hittem, a feleségem leesett az ágyról

Vágólapra másolva!
Az ország nagy részén lehetett érezni a hajnali földrengést olvasóink beszámolói szerint. Egyikük azt hitte, hogy a felesége leesett az ágyról, másnak a háta borsódzott, vagy azt képzelte, hogy a férje vakarózik. Olvasói beszámolók a földrengésről.
Vágólapra másolva!

"A szüleim Tenken élnek, apukám nem ijedős, de azt mondta, most borsódzott a háta. Pedig nem földműves, hanem állatorvos. Anya sikoltozott, az üdítős üvegek felborultak a konyhapulton. Jaj" - írta Eszter kedden reggel az [origo]-nak, arról a településről, amelyet a hírek szerint a leginkább érintett a hétfő éjszakai földrengés. Tenken az elsődleges vizsgálatok szerint 50 ház sérült meg a 4,8-es erősségű földrengésben, de összesen 13 Heves megyei településről érkeztek bejelentések károkról a katasztrófavédelemhez.

Az [origo]-nak többek között Dunaújvárosból, Kecskemétről, Apcról, Nagykőrösről, Hajdúszoboszlóról, Bárnáról, Debrecenből és több budapesti kerületből is írtak, hogy észlelték a földrengést. Többen arról számoltak be, hogy megmozdult alattuk az ágy, vagy kilengtek a csillárok és a szekrények. Az [origo] egyik munkatársának felesége azt hitte, hogy álmodik, és álmában munkatársunk vakarózik, azért reszket az egész ágy.

Egy olvasónk Jászberényből arról írt, hogy először azt hitte, hogy a felesége leesett az ágyról, akkora volt a robaj, míg egy miskolci olvasó úgy érezte, hogy kamionok mentek az úton, de többen is először azt hitték, hogy betörő jár a házukban, és csak később tudatosodott bennük, hogy földrengésről van szó.

Egy másik olvasó azonban először azt hitte, hogy szellemek járnak az otthonában. Éva arról számolt be, hogy este otthon internetezett a sötétben, amikor valaki megrázta a székét. Először azt hitte, hogy a férje az, de amikor megfordult, nem volt mögötte senki, ekkor nagyon megijedt. Miután lefeküdt, azon járt az esze, hogy ez nem volt elég erős egy földrengéshez, de mivel a férje horkolva aludt, ezért azt gondolta, hogy egy szellem járt a házban. Reggel aztán kiderült, hogy valóban földrengés volt.

Forrás: [origo]
A földrengés epicentruma térképen

Pál a XVII. kerületből arról számolt be, hogy snookert nézett a tévében, amikor érezte, hogy remegni kezd az ágy, és rögtön tudta, hogy földrengésről van szó, miután korábban Görögországban egyszer már átélt egy 4,8-es erősségű földrengést. Niki férje a XVIII. kerületben szintén észlelte a földrengést, azonban csak három óra felé, ő valószínűleg egy utórengést érezhetett. Niki szerint a gyereke este és reggel is nagyon nyűgös volt. Dániel Nagykőrösről viszont arról számolt be, hogy bár ő észlelte a földrengést, reggel, amikor iskolába vitte a gyerekét, a többi szülő értetlenül nézett rá, mivel ők nem észleltek semmit a földmozgásból.

Csilla Kunhegyesről arról számolt be, hogy először azt hitte csak rosszat álmodott, és csak reggel szembesült a hírrel, hogy rengett a föld. Mint írta a műtött lábai hétfő este óta fájnak, pedig általában semmilyen fronthatásra nem szoktak reagálni. Judit Dunaújvárosból elsőre nagyon megijedt, amikor megmozdult alatta az ágy, mert azt hitte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt megcsúszott a lösztalajon álló házuk.
Februárban is volt egy földrengés

Hétfőn éjjel, 0 óra 28 perckor a Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt Egertől délre, Heves és Erdőtelek település között, 8 kilométeres mélységben. Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

A rengések oka most is a térség szerkezetében keresendő. A Jászság egy hatalmas, mély, üledékkel telt medence, amelynek északi pereme fokozatosan, lépcsősen emelkedik fel az Északi-középhegység, a Bükk felé. A legutóbbi rengésekben egy ilyen töréslépcső mozdulhatott meg - mondta az [origo]-nak Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője.

Tóth László szeizmológus (MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) az [origo]-nak elmondta: abból, hogy rövid időn belül két ilyen rengés is volt a térségben, nem lehet következtetni a folytatásra. Vagyis a korábbi eseményekből nem lehet megmondani, mikor lesz a következő földrengés, és azt sem lehet kijelenteni, hogy a terület aktivizálódott volna.

A magyarországi földrengések esetében általában jellemző, hogy az első rengés a legnagyobb. A Földrengés.hu azt írja, hogy a tapasztalatok szerint a földrengések után kisebb utórengések fordulhatnak elő, az erejük fokozatosan csökken, és egyre ritkábbak is. Ezek közül azonban néhány elérheti az észlelhetőséget.

Köszönjük az olvasók beszámolóit a földrengésről.