Laborc letagadta az egyik Portik-találkozót

Vágólapra másolva!
Az egyik találkozót letagadta, politikára pedig nem is emlékezett Laborc Sándor azon a nemzetbiztonsági meghallgatáson, ahol a Portik Tamással való találkozóját kérték rajta számon. A volt NBH-vezetőnek a bizottsági tagok először nem árulták el, hogy a birtokukban van a találkozók leirata, később pedig azon háborogtak, hogy Laborc hülyének nézi őket.
Vágólapra másolva!

Teljesen másképp emlékezett Laborc Sándor a Portik Tamással történt találkozóira, mint ahogy az a találkozókról készült jegyzőkönyvekben szerepel. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori vezetője még 2008-ban találkozott kétszer is az Energol Rt. egykori vezetőjével, Portik Tamással. A találkozókról hangfelvételek készültek, amelyek leiratainak titkosítását hétfőn szüntette meg az NBH jogutóda (itt és itt olvashatja őket).

A találkozókkal kapcsolatban a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága is meghallgatta Laborcot 2012 novemberében. A meghallgatás jegyzőkönyve csütörtökön vált nyilvánossá (itt találja). A jegyzőkönyv szerint Laborc Sándor a meghallgatása közben többször is ellentmondásba került a találkozókról készült hangfelvételeken elmondottakkal. A bizottság tagjai nem közölték előre, hogy a birtokukban van a hangfelvétel leirata, ezt csak a meghallgatás közepénél fedték fel Laborc előtt.

Laborc letagadta a második találkozót

Az NBH korábbi igazgatója azt mondta, hogy Portik Tamás egyik ismerőse jelentkezett az akkori titokminiszternél, Szilvásy Györgynél azzal, hogy Portik a rendőrségi korrupcióval kapcsolatban akar információkat megosztani a titkosszolgálattal. Laborc szerint két dolog miatt találkozott Portikkal. Egyrészt azért, mert a hivatalnak kötelessége megismerni a rendőri korrupcióval kapcsolatos információkat. Erről azonban szerinte Portik "gyakorlatilag semmi érdemi információt nem bocsátott rendelkezésünkre".

Másrészt egy "preventív beszélgetést" akart lefolytatni Portikkal. Ez Laborc szerint azt jelentette, hogy felhívja Portik figyelmét pár dologra. "Elmondtam neki azt, hogy nem lenne szerencsés, ha az ő visszatérésével az utcán, az utcákon esetleg olyan helyzet alakulna ki, amikor a különböző erők, csoportok megzavarják a közbiztonságot" - mondta. Laborc a bizottsági ülésén azt mondta: külön hangsúlyozta Portiknak, hogy "nem szerettem volna, ha bármilyen oldalról kapcsolatépítés kezdődik".

A hangfelvételek leiratai szerint azonban Laborc pont az ellenkezőjét mondta Portiknak, és az első találkozójuk után még meg is jegyezte a beszélgetőpartnerének, hogy érdemes kapcsolatban maradni Portikkal. Ennek fényében sor került egy második találkozóra is, amelyről a bizottsági ülésén Laborc azt mondta, hogy nem történt meg, annak ellenére, hogy a bizottsági tagok többször is rákérdeztek.

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Került-e sor újabb találkozóra ezt követően?
LABORC SÁNDOR meghívott: Nem.
GULYÁS GERGELY (Fidesz): Tehát soha többet ez után az ebéd után nem találkozott személyesen Portik Tamással?
LABORC SÁNDOR meghívott: Emlékezetem szerint nem.

Laborc később is megjegyezte, hogy az első találkozó után nem kereste Portikot. "Volt a hivatalnak egyéb olyan dolga, nem foglalkoztunk vele" - mondta a meghallgatáson. A hangfelvételek szerint ugyanakkor nemcsak, hogy létrejött egy második találkozó pár nappal később, de Portik még egy közvetlen telefonszámot is kapott Laborchoz, hogy ha valami sürgős mondandója lenne, akkor felhívhassa.

Önt több ponton megcsalja az emlékezete

Egy kormánypárti bizottsági tag megkérdezte tőle, hogy a beszélgetésen esett-e szó bármilyen politikai elkötelezettségről az ő részéről vagy Portik Tamás részéről. Erre Laborc azt felelte, hogy az ő részéről semmiféleképpen sem, hiszen szolgálati állományban lévő ember, Portik Tamás politikai elkötelezettségét pedig nem ismeri. A hangfelvételek szerint ugyanakkor Laborc már az első találkozó elején megjegyezte, hogy a bal- és a jobboldalról szóló információkra is kíváncsi, Portik pedig végig hangsúlyozta, hogy a lelke legmélyéig elkötelezett a baloldal iránt.

Portik azt is elmondta, abban érdekelt, hogy a Fidesz ne kerüljön hatalomra 2010-ben, és ezért hajlandó bármilyen segítséget megadni. Laborc ugyanakkor a meghallgatáson azt mondta, nem tudja, mit akart Portik.

"Szerintem önt több ponton megcsalja az emlékezete" - mondta Portiknak a bizottság egy kormánypárti tagja, miután felfedték előtte, hogy a birtokukban van a hangfelvételek leirata. Később erőteljesebben fogalmazott, azt mondta, hogy Laborc "nettó hülyének" nézte őket.

"Továbbra is azt mondom, hogy én egyre (találkozóra - a szerk.) emlékszem. Tehát lehet, hogy itt valami félreértés van. Minden bizonnyal, ha önöknek ilyen információk vannak, akkor szeretném, ha elém tárnák ezeket az információkat. De ezzel együtt azt tudom mondani, hogy ilyen jellegű... - és még egyszer szeretném hangsúlyozni,hogy nem volt folytatása a dolognak" - mondta Laborc, miután az egyik bizottsági tag a szemére hányta, hogy nem emlékszik a második találkozóra.

Az egyik kormánypárti tag egy szóbeli idézettel is szembesítette Laborcot, és azt kérdezte, hogy értette, amikor azt mondta, "Gyurcsány az érdekes, elég komoly lóvék mentek a végén. Ha ment valahová, akkor ahová ment? Elég komoly lóvék mentek." Laborc erre sem emlékezett, bár megjegyezte, hogy ha ott van a képviselő előtt a bizonyíték erről, akkor "lehet, hogy ez elhangozhatott". Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy információkat akartak szerezni Portiktól, de ő semmit sem tudott átadni.

A rendőrökkel nem vergődött zöld ágra

A nemzetbiztonsági bizottság azt a két személyt is meghallgatta, akik Portikon és Laborcon kívül jelen voltak a találkozókon. Egyikük Glemba Zoltán, az NBH akkori ezredese volt. Szerinte Portik azért kereste őket az információkkal, mert a rendőrökkel nem vergődött zöld ágra. Szerinte nem volt egyedi az eset, hogy a főigazgató ilyen jellegű emberrel ült le beszélgetni. Laborchoz hasonlóan ő is azt mondta, nem láttak Portikban fantáziát, és befejezték vele a kapcsolattartást az első találkozó után.

A másik személy, Vajtó Lajos üzletember, a testület előtt elismerte, hogy az ő segítségével jött létre a találkozó Portikkal. Az Energol vezére állítása szerint egy V. kerületi szálloda teraszán ülve szólította őt meg, hogy adja meg a számát, mert lenne pár ötlete egy sportközvetítési jogokkal kapcsolatos ügyben (Vajtó a sportminisztérium szóvivője és a Magyarországi Utcai Harcosok Szövetségének alapítója volt).

Az üzletember azonban határozottan cáfolta, hogy Portik a barátja lett volna. Az ominózus találkozóval kapcsolatban kérdésre megerősítette, hogy Portik - az egyik embere útján - azzal jelentkezett nála, hogy vannak rendőrségi korrupcióval kapcsolatos információi, de azokat - épp a korrupció miatt - a rendőrségen nem akarja elmondani. Az állítása szerint nem Portik kérése, hanem a saját ötlete volt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjét kellene megkeresni. Vajtó először Szilvásy György titkosszolgálati minisztert kérdezte meg, hogy érdekes lehet-e az információ, Szilvásy azonban azt mondta, hogy nem kívánja ezt megítélni, és Laborc Sándor egyik munkatársához irányította.

A II. kerületi étteremben lezajlott nyolcszemközti beszélgetésről Vajtó azt mondta, hogy az "tapogatózó jellegű beszélgetés" volt, amelyről "biztosan állította", hogy nem követett másik. Szerinte azért, mert "úgy ítélték meg, hogy nem aktuális, vagy nem találták elég nyitottnak, vagy nem bíztak meg Portikban".

Szilvásy: Portik nem lépte át az ingerküszöböm

"Ha a Portik Tamás által elmondottakból volt valami használható, és feldolgozták azt, én arról nem voltam képben" - mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában Szilvásy György, aki 2006 és 2009 között volt a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. Arról is beszélt, hogy amikor alvilági szereplők megkeresték őt információkkal (több tucat alkalmat említett), ő mindig továbbította a megfelelő szervezeteknek.

Portik Tamásról azt mondta, 2008-ban nem tudta kicsoda, "nem lépte át az ingerküszöbét", és ekkor még neki is "ugyanolyan erkölcsi bizonyítványa volt", mint neki, Szilvásy Györgynek, vagy Orbán Viktornak. A volt titokminiszter szerint Laborc szóban tájékoztatta őt Portikkal való első találkozásáról, de csak annyit mondott, hogy puhatolózó alkalom volt. A második találkozóról nem tudott - mondta az exminiszter.

Szilvásy arról is beszélt, hogy minden politikai oldalról jöttek információk politikusok és a szervezett bűnözés közti kapcsolatról, de általában csak az MSZP-s szálakon indult el nyomozás. "Még a tudomásunkra jutott információkat sem használtuk fel fideszes politikusok lejáratására, nem, hogy mi adtunk volna ilyenre rendelést" - mondta a volt miniszter.