Epöl bajnai cigarettát szív

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva százezrek lakóhelyén nem lehet majd cigarettát kapni. A trafik nélkül maradó településeken élő dohányosok többsége nem tudja, hogyan oldja majd meg a problémát, úgyhogy egyelőre csak legyint: majd leszoknak, máshol vesznek majd cigarettát, vagy egyszerűen feketézni fognak. A közértesek örülnek, hogy nem kell többé bagót árulniuk, mert nyereségük nem volt rajta, ráadásul ha betörtek a boltba, mindig a cigarettát vitték el.
Vágólapra másolva!

"Nem érdemes egy ilyen kis faluban trafikot nyitni" - vetette oda Budajenő egyik közértjénél egy éppen távozó idősebb férfi, miközben a boltost kérdezgettük a nemzeti cigarettaforgalmazás átszervezéséről. Budajenő egyike annak az 1417 településnek, ahol június 1-jétől nem lehet majd cigarettát venni, mert senki nem jelentkezett arra, hogy dohányboltot nyisson (a kormány kedden hozta nyilvánosságra, hogy kik nyithatnak dohányboltot; ide kattintva megnézheti, mely településeken nem lehet majd cigarettát venni).

"Pici az adókulcs, külön helyiséget kellene fenntartani, és még egy embert foglalkoztatni" - magyarázza Bartos Gyárfás, a falu szélén található bolt tulajdonosa. Bartos szerint, ha mégis nyitna egy trafikot, akkor árulhatna ott üdítőket is a nagyobb profit reményében, de "magamnak csináljak konkurenciát a szomszédban?" - tette fel a választ önmagában rejtő kérdést a boltos.

Bartos Gyárfás nem fog konkurenciát csinálni magának Fotó: Hajdú D. András [origo]

Bartos egyébként sem pártolja, hogy zökkenőmentes legyen a cigarettabeszerzés, mert szerinte nincs szükségük ilyesmire az embereknek. Bár már csak egy hónapig vehetnek nála dohányt, úgy érzi, hogy nem estek kétségbe a helyiek: "úgy vannak vele, hogy ez egy távoli probléma, nem érzik még a súlyát. Nem mindegy, hogy beszélünk az esőről, vagy állunk alatta" - érzékeltette a cigarettázók lelkiállapotát.

A boltos örül, hogy nem kell tovább cigarettát forgalmaznia, mert "bár jelent némi bevételkiesést, sokkal több vesződség volt vele, minthogy megérje". Szerinte ugyanis a minimális kínálat is félmillió forintba kerül, és mivel naponta csak pár tucat doboz fogy nála, az a pénz mindig ott áll, és nincs a legnagyobb biztonságban. "Eddig háromszor törtek be a boltba, és mindig csak a cigit vitték el. Legalább hamarosan megszűnik ez a veszély" - mondta.

Szívesen rágyújtanának a traktorban

Budajenő főutcájának egyik buszmegállójában egy éppen cigarettáját eloltó nő már kevésbé van jó véleménnyel a közelgő változásokról. "Nagyon jó buli, hogy ezután nem lehet cigit kapni" - mondja ironikusan Gazda Mónika, akit személy szerint nem érint annyira kellemetlenül a forgalmazás átszervezése, mert Budapestre jár dolgozni. Szerinte ez a helyzet leginkább a helyi "parasztembereket sújtja, akik nem nagyon mennek el a faluból, viszont szívesen rágyújtanának a traktorban".

Gazda szerint a nemzeti dohány újraosztása a gazdaságra sincs éppen jó hatással: "Nem az a cél, hogy kifehérítsék a gazdaságot? Ezzel mégis csak a feketepiacok fellendülését érhetik el, hiszen a Budajenőhöz hasonló helyeken nagyot kaszálhat valaki, ha saját szakállára árul ezután" - mondta.

Gazda Mónika szerint a trafiktörvény nem fehéríti ki a gazdaságot Fotó: Hajdú D. András [origo]

"Én a Mammutban vettem a cigit, Budapestre járok bankolni, piacra meg minden egyéb ügyet intézni" - mondja Bucsics Zsuzsa, aki Budajenő szerencsésebb lakosai közé sorolja magát, mert a kora miatt már ingyen utazhat. "Heti négyszer járok Budapestre, a többség viszont ezt nem teheti meg, főleg mióta megemelték a buszjegyárakat." Bucsics egyébként kacérkodik a gondolattal, hogy nyit egy éttermet Budajenőn, és mellette esetleg egy trafikot is, de visszatartja, hogy túl sokba kerülne.

Hülyét kaptak a pályázati rendszertől

A néhány kilométerrel arrébb elterülő, Budajenőhöz hasonlóan szép Máriahalmon jelenleg néhány helyen lehet cigarettát kapni, hamarosan viszont egy helyen sem. "Még talán meg is pályáztam volna, hogy nyithassunk itt egy trafikot, de egyrészt nem érte volna meg, másrészt a férjem nem akarta. Harmadrészt tele volt hülye kérdésekkel, ugyanarra rákérdeztek ötször, az ember úgy érezte magát az űrlapok olvasása közben, mint egy szőke nő" - mondta a csinos út menti csehót vezető Murczin Szilvia.

Aztán felsorolta a trafiknyitás problémáit: "sokszor csak bejön ide valaki, vesz egy cigit, aztán megy tovább. Annyi esze sincs, hogy vegyen egy kólát, amin haszon van" - mondja nevetve. Szerinte körülbelül 8-20 forint haszon lehet egy doboz cigarettán, viszont macerás a beszerzése, és náluk sem fogy annyira, hogy komolyabban foglalkozzanak az árusításával. A boltos szerint ha Máriahalom négy dohányárusító helyét egy trafik váltaná fel, akkor is legfeljebb kétszázezer forint haszna lenne, ami pont az üzemeltetés költségeit fedezné, tehát egy arasznyival sem lennének előrébb.

Kovács Attiláné Rozi és Murczin Szilvia a Máriahalmi csehó mellett Fotó: Hajdú D. András [origo]

"Sodrom a cigiket, így sokkal olcsóbb, mindig van nálam, ezért mindig engem lejmolnak le, de már megszoktam" - meséli keserédesen Kovács Attiláné Rozi, aki éppen Murczin Szilvia lányának hazaérkezése alkalmára készített egy nagyobb adag disznótorost. Kovács Attiláné Rozinak egyébként nem okoz nagy problémát, hogy nem lehet majd cigarettát kapni Máriahalmon, mert sokat autózik a barátaival, és ha nem itt, akkor majd máshol megveszi.

"Réges-régen én is trafikos voltam a Batthyány téren a nagy ABC mellett, szóval nem voltam rossz helyen. Akkoriban elég jól lehetett élni belőle, nem tudom, hogy mennyi haszon volt a cigin, de nem voltak pénzügyi gondjaim" - mondja az asszony.

Bajnai cigarettát fognak szívni

Pest megyétől kicsit távolabb, Komárom-Esztergom megye határától nem messze fekszik Epöl, ahol csak egy helyen, a Coopban lehet dohányt vásárolni. Belkovicsné Jantyik Éva eladó szerint a faluban körülbelül 650-en laknak, a helyiek harmada pedig cigarettázik. A helyiek nemhogy nem örülnek, hanem sokan egyenesen kétségbe vannak esve, legalábbis ő így látja rajtuk. Erre rögtön rácáfolt az egyik boltból távozó vevő, aki az ajtón kilépve nevetve vetette oda, hogy mi lesz, ha bezár a bazár: "Mi lenne? Legfeljebb leszokunk!"

Belkovicsné szerint Epölhöz a legközelebb Bajna van, ahol tudomása szerint nyílik egy trafik. Úgy tudja, hogy többen is oda fognak majd járni vásárolni. Szilágyi Máté már kevésbé volt optimista a bajnai cigarettával kapcsolatban, ugyanis bár Bajna csak pár kilométerre van tőlük, így is oda-vissza ötszáz forintba kerülne, hogy busszal elmenjenek bagóért. Szilágyi - aki egyébként az egyik környékbeli kocsma DJ-je - úgy foglalta össze a véleményét, hogy "a kormánynak hülye ötletei vannak, munkahelyeket meg nem teremt". Ő már több trafikos állás betöltésére is jelentkezett, mert nem lehet olyan rossz "egész nap a bódéban elücsörögni".

Szilágyi Máté szívesen lenne trafikos Fotó: Hajdú D. András [origo]

A napi egy dobozzal elpöfékelő Szilágyi szerint a kormány csak tuti bevételektől esik el a nemzeti trafikozással, hiszen ő is bármikor felmegy a Józsefvárosba, a kínai piacra egy nagyobb adag cigarettáért. Másrészt szerinte a változás csak azt fogja eredményezni, hogy az Epölhöz hasonló falvakban az emberek a kiskertjükben fogják termeszteni a dohányt (erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja), aztán vígan cupákolják majd, az állam meg kimarad a buliból.

Lázár mozgóboltosokat küld
Lázár János csütörtökön benyújtott javaslata lehetővé tenné, hogy ott, ahol a dohánykereskedelem "megszűnt, illetve még nem folyik, a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó jogosultságot az állam a részvénytársaság, vagy a részvénytársaság által erre külön feljogosított személy útján is gyakorolhatja az új, eredményes pályázat alapján megkötendő koncessziós szerződés aláírásáig". A törvénymódosítás értelmében az állam mozgóbolt útján is árulhat dohánytermékeket.