A konzulensétől kapott díjat Orbán Ráhel

Vágólapra másolva!
Kedd délután nyilvánosságra hozták Orbán Ráhel szakdolgozatát, miután kiderült, hogy a Magyar Turizmus Zrt. az ő dolgozatát találta az egyik legjobbnak a 38 pályamunka közül. A miniszterelnök lánya dolgozatában 68 oldalon át vizsgálja a könnyűzenei fesztiválok szervezési és versenyképességi kérdéseit. A díjat saját konzulense adta át neki.
Vágólapra másolva!

Orbán Ráhel kedden délután nyilvánosságra hozta szakdolgozatát (pdf) a Budapesti Corvinus Egyetem szakdolgozatokat gyűjtő oldalán, miután kiderült, hogy ő nyerte a Magyar Turizmus Zrt. által kiírt Az év turisztikai témájú szakdolgozata, 2012 első díját Az újszerű témaválasztás kategóriában. A díjra minden egyetemről három szakdolgozatot küldhettek be, a Corvinus Egyetemen azt mondták az [origo]-nak, hogy a tanárok véleménye és pontszámai közül a szakvezető döntött arról, hogy Orbán Ráhel dolgozatát is továbbküldik. "A sok jó közül nehéz választani, ezért ez a döntés azért mindig szubjektív" - mondta a gazdálkodástudományi intézet munkatársa az [origo]-nak.

A miniszterelnök lánya a Sziget Kulturális Menedzser Iroda példáján keresztül 68 oldalon elemzi a könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatait és versenyképességi kérdéseit.

A szakdolgozatot 2012-ben készítette a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdaságföldrajz tanszékén. Orbán Ráhel konzulense Dr.Nemes Andrea volt, aki egyrészről egyetemi docensként dolgozik a Corvinuson, másrészt a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője is, és ebben a minőségében ő átadta át kedden a díjazottaknak a Magyar Turizmus Zrt. díjait. A díjakról a magyar Turizmus Zrt, és az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának munkatársai döntöttek.

"Divatos kérdés manapság az, hogy hogyan lehet versenyhátrányból versenyelőnyt kovácsolni. Ez nemcsak Magyarországon, hanem Magyarországnál szerencsésebb helyzetben lévő más országokban is foglalkoztatja a gazdaság szereplőit" - így kezdődik a díjnyertes dolgozat, amelynek bevezetésében Orbán Ráhel arról ír, mi az a fesztivál, majd egy kis fesztiváltörténettel vezeti rá az olvasót a Sziget Iroda szervezeti és versenyképességi kérdéseire. A szerző részletesen ír arról, hogyan lehet a versenyképességet vizsgálni egy könnyűzenei fesztivál esetében, milyen döntési mechanizmusok segítségével épül fel egy fesztivál, és milyen egyéb tervezési feladatok szükségesek a sikeres működtetéshez.

Orbán Ráhel tavaly nyáron a Sziget Irodánál töltötte a nyári gyakorlatát, erre többször is utal a dolgozatban. Ő volt a Volt fesztiválon az Európa Kemping egyik rendezője, amiről az egyik szervezető idézve meg is emlékezik: "A VOLT két, időszakos munkatársa... nevéhez fűződik az Európa Keming projekt, ahová 25 EU-tagállamból amatőr zenekarokat, diákokat hívtak meg."

A dolgozathoz több interjút is készített a szerző a Sziget Iroda vezetőivel, és számos hazai és külföldi irodalmat feldolgozott a munkához.

A dolgozat konklúziója röviden annyi, hogy a sikeres fesztiválszervezéshez nagyon sok pénz kell, mert attól függ, hogy egy fesztivál milyen előadókat tud meghívni, milyen kommunikációs tevékenységet tud végezni vagy milyen munkatársakat tud alkalmazni. Pénz terén azonban a Sziget nem tud versenyezni a nyugat-európai fesztiválokkal - írja Orbán Ráhel - ráadásul egy "fesztivált számos, irányíthatatlan külső tényező befolyásol, amelyek leküzdésére a kreativitást és a rafináltságot kell segítségül hívni."

"Dolgozatom konklúziójaként azt mondhatom, hogy a fesztiválok versenye erős és állandóan változik, folyamatos kihívások elé állítva a szervezőket. Egy sikeres és jól működő fesztivál működtetéséhez kitartás és kompromisszumkészség szükséges, hogy az energiák ne a kilátsátalan küzdelmekbe legyenek fektetve, hanem a megoldások keresésébe. Innovációval és kreativitással lehetőség nyílik az állandó megújulásra, amely elengedhetetlen jelző egy fesztivál esetében" - írja.

A szakdolgozati pályázat nyertesei anyagi elismerést és könyvjutalmat kaptak. Kedden délután megkérdeztük a Magyar Turizmust Zrt-t, hogy mennyi pénzt kaptak a nyertesek, de kérdésünkre nem tudtak azonnal válaszolni, visszahívást ígértek, de a válasszal azóta sem jelentkeztek.