Tolvajok és túlárazás miatt tiltanák a házalást

Vágólapra másolva!
A házaló kereskedelem megtiltására biztosítana lehetőséget a helyi önkormányzatoknak egy új fideszes törvénymódosító javaslat. Indoklása szerint túl sok tolvaj álcázta magát házalónak, illetve a házalók vackokat adtak el drágán.
Vágólapra másolva!

A házaló kereskedelem önkormányzati tiltását tenné lehetővé a kereskedelmi törvény módosítása, amelyet kedden nyújtott be Karakó László fideszes képviselő. A parlament honlapján olvasható javaslat (pdf) szerint a települési - Budapesten a kerületi - önkormányzatok felhatalmazást kapnának arra, hogy rendeletben korlátozzák vagy megtiltsák a közterületi értékesítést, illetve az üzleten kívüli kereskedelmet.

A javaslat indoklása szerint az elmúlt években elszaporodtak az olyan esetek, amikor tolvajok magukat házaló kereskedőnek kiadva járták végig az egyes - legfőképpen vidéki - településeket, és előfordultak olyan esetek is, amikor házaló kereskedők gyengébb minőségű vagy olcsó termékeket a valódi értéküknél drágábban adtak el. A javaslat ennek a megakadályozására vagy korlátozására adna lehetőséget az önkormányzatoknak.