Csúszik a trafikpályázat megismétlése

Vágólapra másolva!
Április végére ígérte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a trafikpályázat megismétlését azokon a helyeken, ahol az első körben senki nem jelentkezett dohányboltot nyitni - írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, egy-két héten belül kiírják az újabb koncessziókat. A Magyar Nemzet közben összegyűjtötte a nem kormánypárti trafiknyerteseket.
Vágólapra másolva!

Már hétfőn ki kellett volna írni az új trafikpályázatot 1417 olyan településre, ahol az első körben senki nem akart nemzeti dohányboltot nyitni - írja a Világgazdaság. A lap megkérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Ügyfélszolgálati Információs Irodájától, hogy mikortól lehet újra pályázni, mire ott azt közölték, "talán egy-két héten belül".

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ezeken a településeken eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat, és március 29-én azt ígérte, hogy a bejelentést követő 30. napon új kiírást tesznek közzé.

A trafikpályázatokon általában a kisebb, 1000 lakos alatti településeken nem jelentkezett senki. Az ilyen helyeken a törvény csak egy dohánybolt nyitását engedélyezi. A késedelem oka a lap szerint az lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 10 helyett 12 százalékos árrést garantálna a dohány-kiskereskedőknek.

A Világgazdaság arról is ír, hogy új szereplője lehet a dohánypiacnak a Trafikos Franchise Kft. is, amely a honlapja szerint azért jött létre, hogy a Trafikos Franchise Rendszer és a Trafikos Drink Franchise Rendszer működtetésével segítse a nemzeti dohányboltok üzemeltetésére vállalkozókat. A cég többek között minden szükséges áru, termék és szolgáltatás vonatkozásában felkutatja a legkedvezőbb beszerzési árat és minőséget biztosító szállítót.

Eközben a Magyar Nemzet összegyűjtötte a trafikpályázatok azon nyerteseit, akik nem kormánypárti politikusok vagy nem kormánypárti politikusokhoz köthető személyek. A lap szerint sikeres pályázatot nyújtott be a Baranya megyei Sellye független polgármestere, Nagy Attila felesége Baksán. A lap szerint koncessziót nyert az egykori szocialista pártigazgató, Puch László testvére és sógora is a Tolna megyei Madocsán, illetve a baranyai Lánycsókon. Az [origo] megkereste az érintett Puch Józsefet, akiről kiderült, hogy semmi köze a volt MSZP-s pénztárnokhoz, míg Puch László sógornője ugyan valóban nyert koncessziót, de amúgy is 21 éve trafikos Lánycsókon.

A baranyai Alsószentmártonon Mali Zoltán baloldali - volt SZDSZ-es - polgármester felesége nyithat dohányboltot. A győztesek között van a dunakeszi MSZP-szervezet egykori alapítójának, Nagy Imrének a fia, és ugyancsak Dunakeszin nyert az egykori MSZMP-s Domoszlai Gábor. Találtak egy jobbikost is: Bán Norbert, a párt szigethalmi önkormányzati képviselője két pályázatot is beadott, és az egyiken nyert.