Suttyomban drágítják a vonatozást

Vágólapra másolva!
Május közepétől több gyors- és sebesvonaton felárat vezet be a MÁV-Start Zrt. Ezzel jegyáremelés bejelentése nélkül emelik a vasúti közlekedés díjait.
Vágólapra másolva!

Jegyáremelés bejelentése nélkül drágul a vasúti utazás - írja az Iho.hu. Május 15-től ugyanis a gyorsvonatokra is bevezetik a távolsági buszokon már suttyomban bevezetett gyorspótjegyet. Az erről szóló közleményt a május 1-jei ünnepnap éjjelén tették közzé a MÁV-Start honlapján.

A közlemény szerint a gyorsvonati pótjegy "a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok igénybevétele esetén" lesz kötelező, és a felárat "a közlekedési rendszer korszerűsítésével összefüggésben" vezetik be.

A felár kilométerfüggő lesz, mértéke pedig megegyezik a kiemelt Volán-járatokra, illetve az IC-vonatokra (utóbbiakra a helyjegyen felül) kivetett összegekkel. Az ára 100 kilométerig 150 forint, utána 20 kilométerenként felváltva 25 vagy 30 forinttal emelkedik.

A bérlettulajdonosoknak, a vasutasoknak, az országgyűlési vagy európai parlamenti képviselőknek nem kell megfizetniük, de a budapesti bérletesek nem ússzák meg.