Nemzetiségi nyelvvel kezdődik az érettségi

Vágólapra másolva!
A hétvégén országszerte ballagnak a végzős középiskolások, de már pénteken megkezdődnek az idei érettségi írásbelik a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv tárgyakkal. Hétfőn a magyarírásbelik  következnek.
Vágólapra másolva!

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom és a nemzetiségi nyelv tárgyakkal megkezdődnek az idei írásbeli vizsgák. Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint középszinten horvát nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 4, német nemzetiségi nyelvből 5 vizsgahelyszínen 57, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 7 vizsgahelyszínen 165, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 27, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 36, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 9, szlovén nemzetiségi nyelvből 2 vizsgahelyszínen 6 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Diákok a horvát nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgán a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthonban 2013. május 3-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 37, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 5 vizsgahelyszínen 195, szlovák nyelv és irodalomból 2 vizsgahelyszínen 10, míg román nyelv és irodalomból egy tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgatárgyból az írásbeli 240 percig tart. A vizsgázók két feladatlapot oldanak meg. Emelt szinten az írásbeli vizsga egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második részre, a nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő 15 perces szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" rész következik, majd végül az íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora. A vizsgán 117 pontot lehet elérni.

Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar vizsgákkal folytatódnak.