Vágólapra másolva!
Állami tulajdonú családi házakba, munkásszállókba, kollégiumokba költözhetnek majd a bedőlt devizahitelesek - írja a Blikk. A kormány már vizsgálja ezek felújításának lehetőségeit, első körben 305 ingatlant vesznek górcső alá.
Vágólapra másolva!

Felmérték az állami tulajdonú lakásokat vagy lakáscélra is átalakítható ingatlanokat, hogy mely épületeket érdemes átadni a bedőlt devizahitelesek elhelyezésével foglalkozó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek - írja a Blikk.

Összesen 529 ingatlant választottak ki és mértek fel az első körben, ebből várhatóan 305-öt vizsgálnak meg részletesen, hogy tudják-e hasznosítani. A kisebb településeken jellemzően családi házakat, a nagyobb városokban több család elszállásolására is alkalmas többszintes épületeket - köztük kollégiumokat, közösségi-, és munkásszállókat - tudnának felajánlani.

Azt, hogy a lakások felújítása, illetve lakhatóvá tétele mennyibe kerülhet, egyelőre nem tudta megmondani a lapnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A lap szerint azonban ez a költség várhatóan az ócsai lakópark bekerülései összegének töredéke lesz.

Hamarosan eldől, hogy milyen ütemben, mely ingatlanokat alakítják át a családok számára, miközben zajlik az adósmentés is, bár nem a tervezett ütemben. Idén márciusig összesen 1400 bedőlt lakáshitelestől vette meg az állam az ingatlanát - amelyet az érintettek kedvező áron visszabérelhetnek -, miközben a tervekben csak tavaly 8 ezer szerepelt, és 2014-ig 25 ezer családon kellene segíteniük.