Nem büntetni akar a Fidesz-kormányt ekéző EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Nem a szankcionálás, hanem az alapértékek érvényesítése a cél Rui Tavares, a magyar alkotmányos helyzetről jelentéstervezetet készítő portugál EP-képviselő szerint. A tervezetről akár már júniusban szavazhat az Európai Parlament.
Vágólapra másolva!

Nem a szankcionálási szándékon, hanem az uniós alapértékek érvényesítésén van a hangsúly - mondta kedden újságíróknak Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő, miután az illetékes szakbizottság ülésén előterjesztette a magyarországi alkotmányos helyzetről készített jelentéstervezetét.

Azt mondta, a szöveg összeállításakor arra törekedett, hogy az uniós szerződés 2. cikkében foglalt alapértékekre koncentráljon. Meglátása szerint az elmúlt időszak magyarországi alkotmányos változtatásai távolodást jelentenek ezeknek az értékeknek az érvényesülésétől. Ezt a trendet "időben és kielégítő mértékben" vissza kell fordítani. Ha ez megtörténik, akkor "pozitív kimenetelű üggyé" válhat a folyamat, és javára lesz mind Magyarországnak, mind az egész uniónak - jelentette ki.

Tavares jelentéstervezete jóformán minden kifogásolt intézkedést - a negyedik alkotmánymódosítástól az AB jogainak korlátozásáig - visszacsináltatna a magyar kormánnyal. Egyebek között az áll benne, hogy a nemzeti konzultáció vicc volt, az alaptörvény pedig egypárti. (Erről itt olvashat bővebben.)

"Az ajánlásaim sokkal inkább a 2. cikk érdekében születtek, mint a 7. cikk érdekében" - mondta a politikus. A 7. cikk arról az eljárásról szól, amelynek során megállapíthatják, hogy egy tagállamban súlyosan sérülnek az alapértékek. Tavares az előterjesztésében arra az esetre indítványozza ilyen eljárás kezdeményezését, ha a magyar kormányzat válaszai nem tartalmaznák azt a korrekciót, amelyre szerinte szükség van az alapértékek maradéktalan érvényesüléséhez.

Tavares a keddi vitát hasznosnak minősítette, külön méltatva a magyar EP-képviselők hozzászólásait. A tervezetéhez május 21-ig lehet módosító indítványokat benyújtani az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi bizottságában. Az előterjesztő szerint lehetséges, hogy az EP júniusi plenáris ülésén az állásfoglalás-tervezetről már az egész Európai Parlament szavazhat.