Lázár szerint multi áll a trafikbotrány mögött

Vágólapra másolva!
Az államtitkár a Philip Morrist látja a politikai lejárató hadjárat hátterében, és tagadja, hogy fideszes kötődésűek lennének a koncesszió nyertesei.
Vágólapra másolva!

Lázár János a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelenő interjújában egy dohányipari multit tesz felelőssé a trafikbotrányért. A cikk MTI-hez eljuttatott előzetesében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nevesíti is a céget: szerinte a Philip Morris először Brüsszelben lobbizott, majd a törvény elfogadását próbálta megakadályozni, végül pedig politikai lejárató kampányba kezdett. "Világosan megüzenték nekünk, hogy mindent el fognak követni az új rendszer július 1-jei bevezetésének megakadályozására. Egy ekkora üzletnél nem számít néhány százmillió forint egy kommunikációs kampányra" - mondta, hozzátéve, hogy a háttérben a Philip Morris érdeksérelme áll.

A trafiktörvény egyik fő szorgalmazójának tartott államtitkár kizártnak tartja, hogy szervezett csalássorozat történt volna a dohánybolti koncessziók kiosztása során. Lázár János szerint a szekszárdi fideszes képviselő, Hadházy Ákos kijelentései sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt: "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. (...) Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót." Lázár szerint a pályázatok nyerteseinek 90 százalékánál az ellenzéki sajtó sem tudott fideszes kötődést kimutatni. Az interjúról csütörtökön részletesen beszámolunk.