Vágólapra másolva!
A kormány a szabálysértési eljárásoknál is megteremtené a kártalanítás és a visszafizetés lehetőségét, ha a jogerős döntést követő felülvizsgálat során az elkövetővel szemben megszüntetik az eljárást. Csökkenhet a fiatalkorúakra kiszabható pénzbírság maximuma.
Vágólapra másolva!

A szabálysértési törvény módosítását terjesztette be pénteken a parlamentnek Pintér Sándor belügyminiszter. Szabálysértésnek minősül például a kis értékű lopás vagy a veszélyeztetés.

A javaslat csökkentené a fiatalkorúakra - a tavaly elfogadott szabálysértési törvény alapján - kiszabható pénzbírság maximumát: alapesetben ötvenezer, elzárással is szankcionálható szabálysértés esetén százezer forintra. Az indoklás szerint ugyanis a jelenlegi szabályozás - amely esetükben nem határoz meg a felnőttekre kiszabhatónál alacsonyabb összegű bírságmaximumot - túlságosan szigorú.

A módosítás kikötné, hogy nem szabható ki helyszíni szabálysértési bírság fiatalkorúval szemben, ha a törvényes képviselője nincs a helyszínen. Pontosítaná továbbá a kormány, hogy amellett, hogy 16 éven aluliakra nem róható ki közérdekű munka, ők sem dönthetnek úgy, hogy a kiszabott pénzbírságot közérdekű munkára váltják át.

Bevezetnék a kártalanítás és a büntetés visszafizetését. Indoklásában a miniszter arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság egyik határozata szerint a magyar jog eddig nem ismerte ezt a két fogalmat, pedig eddig is fordult elő olyan, hogy később megállapította a bíróság, hogy tévesen szabtak ki valakire pénzbüntetést, elzárást vagy közmunkát.

A törvényben is rögzítenék a rendőrség szolgálati szabályzatában meglévő lehetőséget, hogy a rendőr csak figyelmeztesse azt, aki olyan csekély súlyú szabálysértést követ el, amely miatt a helyszíni bírság kiszabása is szükségtelen.