Megalakult a Portik-Laborc bizottság

Vágólapra másolva!
Megtartotta alakuló ülését a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság. Mile Lajos független országgyűlési képviselő, a bizottság elnöke a zárt ülés után elmondta, hogy a testület munkatervét kisebb módosítással, de konszenzussal fogadták el.
Vágólapra másolva!

Megalakult a Portik-Laborc-ügyet vizsgáló parlamenti albizottság. A munkaterv alapján a vizsgálódás első szakaszában áttanulmányozzák a kapcsolódó iratanyagokat. Erre nagyjából két hetet szánnak. Ezt követően döntik majd el, hogy kiket fognak meghallgatni.

Mile Lajos, a bizottság LMP-s elnöke szerint: ha fegyelmezett tempóban haladnak, akkor szeptember 30-ig be tudják fejezni a munkát és elkészül a jelentés. A bizottság a jövőben is zárt üléseket tart, s munkájuk végén határoznak arról is, hogy az elkészített jelentés lehet-e nyilvános.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában.

A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel.