Vádat emeltek Felsőzsolca volt polgármestere ellen

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Felsőzsolca volt polgármesterére gondatlan közveszélyokozás miatt a 2010-ben a borsodi településen pusztító árvízi védekezés hiányosságai miatt - közölte a megyei főügyészség szóvivője. Az ügyészség szerint a polgármester a felelős azért, hogy nem volt árvízvédelmi terv.
Vágólapra másolva!

A 2010. júniusi árvízkor a Miskolchoz közeli Felsőzsolca mintegy nyolcvan százaléka került víz alá, 26 ház összedőlt, 175-öt el kellett bontani, mintegy 1800 rongálódott meg valamilyen szinten, a becsült kár összege pedig meghaladta a kétmilliárd forintot.

Martossy György, a Borsod megyei ügyészség szóvivője szerdán közölte, hogy az ügyben a nyomozás befejeződött, az ügyészség vádiratot nyújtott be a Miskolci Járásbíróságnak. Az ügyész a nevet nem közölte, de a település polgármestere akkor a független Fehér Attila volt.

Az ügyészségi szóvivő elmondta, hogy a jelentős árhullám kialakulásán túlmenően Felsőzsolca "elöntése" két alapvető okra vezethető vissza: az árvízvédelmi töltés, illetve az árvízvédelmi terv hiányára. Az előbbi állami, míg az utóbbi önkormányzati feladat lett volna. Az ügyészség szerint megfelelő vízkár-elhárítási terv megléte esetén, amennyiben annak alapján védekeznek, a település egy része mindenképpen megvédhető lett volna.

Martossy György arról is tájékoztatott, hogy az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője 2009 novemberében megküldte Felsőzsolca polgármesteri hivatalának a védekezési terv elkészítéséhez szükséges vízügyi szakvéleményt, de a város polgármestere ennek ellenére nem gondoskodott a védekezési terv elkészítéséről.

A vád szerint a védekezésre kötelezett önkormányzat - amelynek feladat- és hatáskörét a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a képviselő-testület gyakorolja, a képviselő-testületet pedig a polgármester képviseli - nem tett eleget az árvízvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozásnak, így akadályozta az árvíz megelőzését, elhárítását vagy következményeinek enyhítését. Ugyancsak megállapítható, hogy a városvezető nem tett eleget a katasztrófavédelemről szóló törvényben foglaltaknak, miszerint a polgármester az illetékességi területén irányítja és szervezi a felkészülés, a védekezés feladatait.

Az ügyészség a vádat az eljárás során kihallgatott közel 40 tanú vallomására, az Észak-magyarországi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatására, valamint az általuk adott vízügyi szakvéleményre, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke által készített tanulmányra, a mentésben részt vevő hatóságok jelentéseire, a beszerzett egyéb okiratokra alapítja - tette hozzá Martossy György.

A felsőzsolcai árvízzel kapcsolatos cikkeinket itt találja.