Bajnai: Orbán kivezeti az országot az EU-ból

Vágólapra másolva!
Az Együtt 2014-PM vezetője szerint már 2014-ben le kell váltani Orbánt, mert a kormányfő "elindította Magyarország hosszú menetelését kifelé az unióból" - mondta a Népszavának Bajnai Gordon. Annak kell miniszterelnök-jelöltnek lenni, aki legalább három kritériumnak megfelel: képes összefogni egy nagyon széles választói csoportot, kihívója lehet Orbán Viktornak, és garanciát jelent a jó kormányzásra.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, aki ezt a három dolgot megtestesíti, speciális helyzetben kell kiválasztani. Nem tudják ugyanis megvárni a választást, hogy a legtöbb voksot szerző tömörülés vezesse a koalíciót. Csaknem háromnegyed évvel a választás előtt kell megkötniük egy olyan szövetséget, amely még utána is növelni képes szavazóink számát. Most még korai a döntésről beszélni, de a következő hónapokban e szempontok szerint kell választaniuk - fogalmazott a volt kormányfő.

Bajnai Gordon úgy véli, Magyarországon milliók tanulják meg ezekben az években, hogy jólétünk a szabadságunkból származik, az a kormány ugyanis, amelyik bármit megtehet, bármit el is vehet. Meggyőződése, hogy Orbán Viktor lényegében elindította Magyarország hosszú menetelését kifelé az unióból. "Európa ugyanis nem brüsszeli bürokratákat jelent, hanem egy értékvilágot. Ezzel megy szembe Orbán. 2014 bizonyos értelemben arról fog szólni, hogy Ausztria vagy Fehéroroszország felé akarunk haladni" - mondta Bajnai.

Emiatt is felelőtlennek, károsnak és rombolónak tartja azokat, akik azt gondolják, hogy 2014-re legyinteni lehet, és 2018-ra kell koncentrálni. Szerinte Orbán Viktor legyőzhető és legyőzendő, és az is a felelősségük, hogy közösen úgy politizáljanak, hogy ezt meg tudják csinálni.

Először a két legnagyobb ellenzéki erőnek kell egymással egyenrangúan tárgyalni ahhoz, hogy erős legyen az összefogás - tette hozzá az Együtt 2014-PM választási szövetség vezetője.