Mintegy száz riasztást kaptak a tűzoltók

Tűzoltók bontják a viharban meglazult cserepeket egy ház tetőszerkezetén Szentistvánon
Vágólapra másolva!
Baranyában és Borsodban kitelepítésre is szükség volt a vihar okozta károk miatt. Szombaton már sütni fog a nap.
Vágólapra másolva!

Az országon pénteken végigsöprő zivatar miatt mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb esetben a viharos szél által leszakított faágak, kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, de sok helyen okozott problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is.

A Baranya megyei Babarcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szentistvánon kitelepítésre is szükség volt. Az utóbbi településen volt a legkritikusabb a helyzet, ahol összesen 17 házban keletkezett kár a vihar következtében.

Számos helyen jelenleg is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei - mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Tűzoltók bontják a viharban meglazult cserepeket egy ház tetőszerkezetén Szentistvánon Forrás: MTI/Vajda János

Budapesten közel húsz esetben riasztották a tűzoltókat a péntek éjszakai vihar miatt, amely több helyen fákat döntött ki, illetve faágakat szakított le, személyi sérülés sehol nem történt.

A VIII. kerületben a Dobozi utcában két személygépkocsira dőlt egy fa, a XIV. kerület Nagy Lajos királyné útján pedig egy terebélyes faág szakadt le és veszélyeztette a járókelőket. A XV. kerület Patyolat utcában egy 12 méteres fa dőlt rá egy trafóházra, míg a XIII. kerületben az Angyalföldi úton egy óvoda oldalának dőlt egy fa.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a házakról leeső, a szél által lefújt tárgyak miatt a ház tulajdonosának vagy tulajdonosi közösségének kell vállalnia a felelősséget. Hozzátette, hogy a vihar előtt célszerű az ablakokat, erkélyajtókat bezárni, a redőnyöket lehúzni, mert egy kitört ablakból lehulló üvegdarabok, különösen a magas épületek esetében akár súlyos sérüléseket is okozhatnak a járókelőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint szombaton mindenütt csökken a felhőzet, napos időre van kilátás. Számottevő csapadék már nem valószínű, csak a Tiszántúlon alakulhatnak ki kisebb záporok. A délnyugati szél többfelé megélénkülhet, elsősorban a Dunántúlon és az Észak-Alföldön időnként meg is erősödhet. A hőmérséklet délután 25, késő este 15-18 Celsius-fok körül alakul.