Nem tud kormányt alakítani a nyertes párt Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Lemondott a kormányalakítás jogáról csütörtökön Bulgáriában Bojko Boriszov volt kormányfő, elismerve, hogy az általa vezetett jobboldali párt nem tud kormányképes koalíciót létrehozni a május 12-i parlamenti választások után előállt helyzetben. A bolgár államfő a választásokon második helyen befutott szocialista párt által ajánlott jelöltnek adott kormányalakítási megbízást.
Vágólapra másolva!

Az előre hozott parlamenti választásokon a Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) szerezte a legtöbb mandátumot (97-et), de nem tudott kormányképes többséget kialakítani, mert a párttal való szövetkezést a parlamentbe bejutott mindhárom másik párt - a szocialisták, a török kisebbség nevében fellépő liberálisok és a szélsőjobboldali Ataka - elutasította.

"Nincs esélyünk rá, hogy a parlament megszavazzon egy új GERB-kormányt. Kijelentem, hogy lemondok a kormányalakítás jogáról" - közölte Boriszov az államfőnél, Roszen Plevnelievnél tett látogatásán, amelyet közvetített a tv.

A bolgár elnök csütörtökön Plamen Oresarszki közgazdásznak adott kormányalakítási megbízást. Oresarszki 2005 és 2009 között pénzügyminiszter volt a Szergej Sztanisev vezette szocialista kormányban. Azt mondta, három napon belül benyújtja a kormánytagok listáját.
Oresarszki előzőleg azt ígérte, sürgős intézkedéseket tesznek a szegénység ellen, és megakadályozzák az energiaárak további emelkedését.

A szocialistáknak a liberálisokkal együtt is csak 120 mandátumuk van a 240 fős bolgár parlamentben, de számíthatnak az Ataka burkolt támogatására. Ez történt a parlamenti elnök megválasztásakor is; az idegengyűlölő, EU-ellenes párt képviselőinek egy része távol maradt a szavazástól, így a szocialista-liberális koalíciónak megvolt a szükséges egyszerű többsége.

Az 1990-es rendszerváltás utáni Bulgária történetében a GERB volt az első párt, amelyiknek a kormányzás évei után sikerült megnyernie az új választásokat, igaz, egyszersmind ők az első olyan győztes párt is, amelyiknek nem sikerült kormányt alakítania.