Nem titkolhatják az állami cégek, kiket támogatnak

Vágólapra másolva!
Hiába próbáltuk megtudni, hogy kiket támogat az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Villamos Művek két leányvállalata, nem akarták kiadni az adatokat. Pert indítottunk, és a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletben kimondta, hogy az állami pénzből költekező vállalatok nem titkolózhatnak. 
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a Magyar Villamos Művek két leányvállalatának, az MVM Partnernek és az MVM Országos Villamos-távvezeték Zrt.-nek válaszolnia kell az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy kit, mennyiért és milyen módon szponzoráltak vagy támogattak. A két állami cég visszautasította az adatigénylésünket arra hivatkozva, hogy a cégek nem látnak el állami feladatot, illetve nem minősülnek egyéb közfeladatot ellátó szervnek sem. Az [origo] a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indított.

Antal Erika, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírója csütörtök délutáni meghozott ítéletében az adatok kiadására kötelezte az állami cégeket. A bíró szerint az Alaptörvény is kimondja, hogy a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, és a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Antal Erika indoklásában még több jogszabályt is felsorolt, amelyek szerint - függetlenül attól, hogy a jogszabályok szerint közfeladatot lát-e el a cég, vagy sem - a közvetett tulajdonú állami vagyon az nemzeti vagyon, ezért az adatai közérdekűnek minősülnek.

Az MVM Partner Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami cégének, az MVM-nek a legnagyobb leányvállalata. 2011-es forgalma 134 milliárd forint volt. A 100 százalékos állami tulajdonban levő cég energiakereskedelemmel foglalkozik, logója több sporteseményen (például Kékszalag Vitorlásverseny) vagy kulturális rendezvényeken (például Nemzeti Vágta) szerepelt, de honlapja szerint karitatív és tudományos célú programokat is támogat. Részletes információkat azonban ezekről a tevékenységekről nem lehet kideríteni.

Az MVM OVIT Zrt. szintén egy többségi tulajdonban levő állami vállalat, amely áramvezetékek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. 2011-es forgalma közel 48 milliárd forint volt, szponzorációs vagy adományozási tevékenységéről honlapján nincs semmi információ.

Az állami vállalatok kulturális szponzorációjáról szóló cikkünket itt olvashatja.