Nem kerestek alibit a cigánygyilkosság fővádlottjának

Vágólapra másolva!
A cigánygyilkosságok vádlottjai nem akartak ölni az egyikük ügyvédje szerint. Pénteken kezdődtek el a védők perbeszédei, K. Árpád ügyvédje 96 oldalon keresztül kereste a fogást a hatóságok munkavégzésén, de a tanácsvezető jobbára csak rázta a fejét az állításokra.
Vágólapra másolva!

A védőügyvédek perbeszédjeivel folytatódott pénteken a romagyilkosságok tárgyalása a Budapest Környéki Törvényszéken. Elsőként az elsőrendű vádlott, K. Árpád védője, Bérdi Zsolt kapott szót. 96 oldalas beszédének felolvasását nem sokkal reggel 9 után kezdte el, és délután 4-kor fejezte be. Rövid bevezetőjében az igazságszolgáltatás állatorvosi lovának nevezte a nyomozást és a tárgyalássorozatot, úgyhogy a rendszer kritizálásában egyetértett egy sértetti védővel, Helmeczy Lászlóval.

Bérdi főleg az igazságszolgáltatás hibáira, a vélt ellentmondásokra próbált építeni, meg sem kísérelt alibit igazolni védence számára, az ügyészség érdemi állításait sem cáfolta. Több vélt, kisebb-nagyobb hibát is felsorolt a különböző helyszíni szemléknél, a legszínesebb példája az volt, hogy az egyik terepszemlén csúnyán be volt rúgva az egyik helyszínelő.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

P. Zsolt és Cs. István vádlottak a tárgyalóteremben

A legfontosabb tanúnak tartott, a nyomozati anyagok és a bírósági tárgyalásai alapján össze-vissza beszélő F.-né Ny. Éva jó kapaszkodópont lehet mind az ügyészség, mind a védőügyvédek számára is, és ezt Bérdi Zsolt is igyekezett kihasználni. Természetesen ő inkább azt domborította ki hosszasan, hogy K. Árpád élettársának mennyire zavarosak az ügyészség által kulcsfontosságúnak tartott vallomásai.

Árulkodóak voltak Miszori László tanácsvezető alig észrevehető arcmozdulatai Bérdi egyes állításainál. Amikor az ügyvéd például azon értetlenkedett, hogy hogyan hagyhat valaki DNS-nyomot, ha kesztyűt visel, Miszori a szemöldökeit húzogatva hitetlenkedett, majd kétszer finoman megrázta a fejét. A negyedrendű vádlott, Cs. István ekkor már látszólag fél órája aludt, és az sem ébresztette fel, amikor sokadszorra vonta kétségbe a szavahihetőségét Bérdi.

Miszori többször is rázta a fejét, és látványos gesztusokkal fejezte ki ellenvéleményét. Láthatóan az zökkentette ki leginkább, amikor Bérdi a debreceni menekülttáborra leadott lövöldözésről beszélt. Bérdi az egyik szakértőre hivatkozva azt mondta, hogy a lövést egy két méter magas ember adta le, de az ezzel vádolt K. Árpád csak 1,80 méter.

Bérdi utalt arra, hogy a vádlottak között Cs. két méter magas, és Csontrabló nicknévvel írt is a debreceni menekülttáborról internetes fórumokba. Hiába volt hátra már csak néhány perc az ebédszünetig, Miszori pár perces szünetet rendelt el, hogy a bírói tanács tagjaival egyeztessen, rajtuk kívül mindenkinek el kellett hagyni a termet. Az nem derült ki, hogy miről egyeztettek a bírók.

Délután a támadások részletes elemzésével folytatta Bérdi, taktikáját követve a hatóságok slendrián munkavégzését domborította ki, illetve a kisebb ellentmondásokra fókuszált. Beszéde végén azt mondta, hogy védence nem ölt embert, szerinte arra sincs közvetlen bizonyíték, hogy az első három rendű vádlott ölni szeretett volna.

A per kedden folytatódik a többi védő perbeszédével. A tanácsvezető újabb tárgyalási napokat tűzött ki júniusban, az elsőfokú ítélet június első hetében születhet meg.