Sok gond van a végrehajtással

Vágólapra másolva!
Ha az tesz panaszt a végrehajtóval szemben, akivel szemben végrehajtás folyik, akkor nem indul eljárás a helyzet tisztázására. A végrehajtók felügyeleti kontrollja gyenge, mondja Szabó Máté ombudsman.
Vágólapra másolva!

Több gond is van a végrehajtással - így lehet összegezni Szabó Máté ombudsman véleményét.

Az alapvető jogok biztosa jelentést készített, amelyben kiemeli, hogy hiányos és pontatlan a végrehajtó és az eljárásában részt vevők kapcsolattartásának jogi szabályozása, s emiatt a bírósági végrehajtás gyakorlata. A vizsgálata szerint nem megfelelő a panaszkezelés módja, és a törvényességi, felügyeleti kontroll sem kellően hatékony. Szabó Máté ezért Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert jogszabály-módosításra kérte. Az ombudsman úgy értékelte, hogy pozitív jogalkotói lépést jelentenek a végrehajtási ügyek elektronikus közhiteles nyilvántartására, a tanúsítványok kiállítására és a végrehajtást kérők tájékozódási lehetőségeinek bővítésére vonatkozó új szabályok, de ez még nem elég.

Szabó Máté úgy látja, hogy nem elégíti ki az alkotmányos követelményeket a végrehajtói ügyfélfogadás és kapcsolattartás jogi szabályozása, és az informatikai felszereltséget leszámítva jogszabály nem állapít meg komoly személyi és infrastrukturális követelményeket a végrehajtói iroda felállításával kapcsolatban. Az ombudsman szerint figyelembe lehetne venni a Magyar Bankszövetség javaslatát, amely szerint egységesített ügyfélfogadási rendet, külön ügyfélfogadási és külön rendelkezésre állási időt kellene bevezetni.

Szabó Máté azt is felemlíti, hogy sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara panaszkezelési és etikai szabályzatának hiánya. A bírósági végrehajtók törvényességi, felügyeleti kontrollja minimális, a kamara érdemi szankciókat pedig csak a legritkább esetben alkalmaz a szabályszegő végrehajtókkal szemben.

A kamara fegyelmi eljárást csak akkor indíthat, ha a feljelentést a miniszter, a törvényszék vagy a kamara elnöke teszi, de ha a végrehajtást kérő panaszolja be a végrehajtót, akkor nem indul eljárás. A kamara ráadásul nem is ad részletes indoklást a vizsgálatai kimeneteléről, legfeljebb egy jogszabályi hivatkozást közöl, és a panaszt elutasító levéllel szemben jogorvoslatra sincs lehetőség.