Kiss Péter ért fel először a csúcsra

Vágólapra másolva!
Az expedíció vezetője szerint Erőss és Kiss nagyon jó állapotban voltak a csúcstámadás előtt, de kevesebb távot kellett volna hagyniuk az utolsó napra.
Vágólapra másolva!

A 4bakancs.com interjút készített Kollár Lajossal, a kancsöndzongai expedíció vezetőjével. Kollár volt a végéig rádiókapcsolatban Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel, elmondása szerint a mászás során becsúszott néhány emberi fegyelmezetlenség, de azt leszámítva a történtek benne voltak "ebben a pakliban". Kollár szerint a Kancsendzönga megmászása mindig nagyon hosszú, Erőss és Kiss pedig túl sokat hagyott a csúcstámadás napjára, de nem volt más lehetőségük. Ugyanis az azt megelőző napon 32 fok volt, és dönteniük kellett: a melegben is másznak és a csúcstámadás napjára nagyon elfáradnak, vagy nem kínozzák és merítik ki magukat, viszont másnap hosszabb lesz. Kollár szerint gyakorlatilag nem volt más lehetőségük a pihenésen kívül.

Erőss Zsoltra és Kiss Péterre emlékeznek a budapesti szemló-hegyen Forrás: MTI/Marjai János


Kollár arról is beszélt, hogy ha újra mászótársat kellene választania Erőss mellé, bevállogatná-e Kisst, és azt mondta, hogy elsőként. Kollár Erőss rádióján kommunikálva tudta meg, hogy Kiss ért fel először a csúcsra, és hogy 15-20 perccel később követte Erőss. Kollár szerint a csúcson még jó állapotban voltak, lefelé azonban nehézségeik támadtak. Erőss az egyik utolsó beszélgetésükkor azt mondta a csúcsmászás éjszakáján, hogy nem bírja tovább. A hálózsákját is elejtette a csúszós, keskeny rámpán lefelé. Kollár a körülményekre tekintettel, és arra, hogy Erőss még nem mondott korábban olyat, hogy nem bírja tovább, azt gondolta, hogy "elvesztette Zsoltot". Néhány órával később azonban Erőss bejelentkezett és azt mondta egész jól van, Kiss is vele volt, a lábát masszírozgatta. Az éjszakát követően jó idő volt lefelé, amikor Kollár utoljára beszélt, Erőssel, akkor nagyjából két órányira volt a negyedik tábortól, Kissről ekkor már nem volt Erőssnek információja. Ezután jött egy köd, majd megszűnt a kapcsolat, és nem értek le estére a táborba.