Vágólapra másolva!
A vérvizsgálatok alapján kilenc esetben igazolták az állatról emberre terjedő betegséget.
Vágólapra másolva!

Baranya megyében, Vokány és Kistótfalu térségében az elmúlt hetekben közel százan betegedtek meg magas lázzal járó tüdőgyulladásban, többen kórházba is kerültek - írja a Bama.hu.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének adatai szerint április 25-étől Vokányban és térségében eddig összesen 77 felnőttnél észleltek magas lázzal, az esetek felében köhögéssel, szúró mellkasi fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat. Csaknem minden esetben kiderült a röntgenvizsgálat alapján, hogy tüdőgyulladásról van szó, eddig összesen 19 beteg szorult kórházi kezelésre - írja a lap.

A megbetegedések nyolc települést érintenek: Vokányt, Kistótfalut, Peterdet, Újpetrét, Ivánbattyánt, Nagyharsányt, Siklóst és Kiskassát, a legtöbb megbetegedés Vokányban van. Az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vérvizsgálat alapján kilenc esetben igazolódott a Q-láz, 32 betegnél pedig valószínűsíthető.

A népegészségügyi szervezet elvégezte a járvány kivizsgálását, minden betegnél felderítette a nem vokányi betegek kapcsolatát, értesítette az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot, tájékoztatta a megye háziorvosait és kórházait a Q-láz-járványról, azonban a bejelentések még most is folyamatosan érkeznek.

Az állatról emberre terjedő betegséget a Coxiella burnetii baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzése útján. A terjedés előfordulhat a fertőzött háziállatokkal való érintkezéssel is. Emberről emberre a betegség nem terjed. A lappangási idő hosszú, 2-3 hét, ez magyarázza a megbetegedések elhúzódását. A betegség antibiotikummal gyógyítható.