Jön az árvíz a Dunán

2013.06.01. 13:03

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Duna felső szakaszain, Győrben lezártak egy híd alatti parkolót, a fővárosban elárasztják vízzel a Parlamentnél épülő mélygarázs munkagödrét, hogy megtámasszák a falakat.

A dunai árhullám miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Duna felső szakaszain.

A dunai árhullám miatt a Dunaremete-Rajka közötti árvízvédelmi szakasz teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton 10 órától. A Vének-Dunaremete közötti és a Vének-Dunaszentpál közötti szakasz bácsai gátőrjárásában szintén elsőfokú az árvízvédelmi készültség reggel 6 órától - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.

Az országos prognózis szerint Nagybajcs térségében a harmadfokú árvízvédelmi készültséget - 610 centimétert -  jelentősen meghaladó árhullám várható.

A folyó Győr-Moson-Sopron megyében a jövő hét második felében tetőzhet, a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin ugyanis többfelé hullott 30-35 millimétert meghaladó csapadék - írták.

Vasárnap reggel 6 órától másodfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a Duna Vének-Dunaremete közötti szakaszán és a vének-dunaszentpáli szakasz bácsai gátőrjárásán. Az utóbbi folyószakasz teljes hosszán pedig elsőfokú készültséget rendeltek el. Ugyancsak elsőfokú lesz a készültség vasárnap reggeltől a Komárom-Esztergom közötti szakaszon - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján

Szombat délben lezárták Győrben a Petőfi híd lábánál, a Rába árterében lévő parkolót, mivel a Duna és mellékfolyóinak áradása miatt azzal számolnak, hogy a Rába rövidesen kilép a medréből - közölte a Győr-Szol Zrt. szóvivője. Parkolási alternatívaként a városi parkolóházakat ajánlják.

Szombat reggel lezárták a győri rakparti utat a Mosoni-Duna mentén a folyó áradása miatt. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Mosoni-Duna vízállása a napokban várhatóan meghaladja a győri rakpart 430 centiméteres szintjét. A Kossuth hídon a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom továbbra is zavartalan marad. Autóval viszont csak Révfalu felől lehet felhajtani a Káptalandombra. A buszok terelőúton közlekednek a korlátozás idején, amely az elhúzódó árvíz miatt várhatóan jövő hét első felében még érvényben marad.

A fővárosban a Parlamentnél épülő új mélygarázs munkagödrét el kell árasztani vízzel, hogy a hamarosan ideérő árhullám miatt a gödör falát belülről az átszivattyúzott víz támassza meg.